Vastgoed

Berekening verhuurdersheffing klopt niet

De Eerste en Tweede Kamer moeten de gevolgen van de verhuurdersheffing nogmaals laten narekenen. Dat vindt Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties. Volgens Aedes heeft minister Stef Blok van Wonen de extra huurinkomsten van de corporaties in zijn berekeningen namelijk te hoog ingeschat en de heffing die verhuurders aan het rijk moeten afdragen te laag.

Ook heeft de minister de bijdragen die corporaties de komende jaren moeten betalen voor bijvoorbeeld de sanering van Vestia, niet in zijn analyse opgenomen. ,,Als je daar wel rekening mee houdt, komen we voorlopig ieder jaar een dik miljard tekort. Dat vang je niet op met efficiënter werken en meer huizen verkopen'', zegt Aedes-voorzitter Marc Calon.

De Eerste Kamer vergadert deze week over de Bloks plan voor een inkomensafhankelijke huurverhoging per 1 juli. Die moet ertoe leiden dat meer scheefwoners ervoor kiezen om een huis te kopen. Het opschroeven van de huren moeten de corporaties en andere verhuurders zoveel geld opleveren dat ze een verhuurdersheffing van 1,7 miljard euro kunnen betalen.

Lees verder op Architectenweb.nl