Beosound Edge: luidspreker voor thuis in een nieuwe vorm

7 november 2018 Bron: UPR
Beosound Edge: luidspreker voor thuis in een nieuwe vorm
Bang & Olufsen heeft vandaag een nieuwe krachtige draadloze luidspreker voor thuis gepresenteerd, die onze omgang met geluid opnieuw vormgeeft. De Beosound Edge, gecreëerd in samenwerking met wereldwijd gelauwerd ontwerper Michael Anastassiades, is wederom een doordacht ontwerp van het luxueuze Deense audiomerk, dat het alledaagse transformeert tot muzikaal meesterschap en dat een esthetische meerwaarde is voor thuis.

De ronde vorm van de Beosound Edge biedt twee plaatsingsmogelijkheden. De luidspreker kan als fraaie blikvanger op de vloer worden gezet en opgaan in de kleuren van het omringende meubilair of deze juist versterken. Of hij kan aan de wand worden bevestigd, als een trotsering van zwaartekracht waarmee de ruimten in huis kunnen worden verdeeld. Nabijheidssensoren detecteren wanneer u in de buurt van de luidspreker komt en zorgen ervoor dat de aluminium touch-interface oplicht. Het aanpassen van het geluid is al even magisch als het geluid zelf: u rolt de Beosound Edge eenvoudig heen en weer om het harder of zachter te zetten. Een rustige beweging zorgt voor een beperkte volumeverandering, een stevige aanraking levert een drastischer aanpassing op. Als u loslaat, rolt de luidspreker weer soepel terug naar de oorspronkelijke positie.

“Met de Beosound Edge brengen we een tijdloos design-meesterwerk op de markt dat de verbeelding prikkelt en een ongeëvenaarde interactie en geluidservaring biedt. Van een afstand ziet de luidspreker er hermetisch en ingetogen uit, alle verwijzingen naar technologie blijven verborgen. Tegelijkertijd overstijgen de geluidsprestaties alle verwachtingen, zeker gezien het formaat”, stelt Bang & Olufsen Concept Manager Kresten Bjørn Krab-Bjerre.

Bang & Olufsen Beosound Edge

Primeur: ‘s werelds eerste Active Bass Port

De Beosound Edge is gebaseerd op akoestische technologie uit het geavanceerde Beolab-portfolio van Bang & Olufsen, waardoor de luidspreker verrassend krachtig is voor zijn compacte omvang. De akoestici van Bang & Olufsen hebben aan één kant een forse 10“ woofer met bass driver met een innovatief slank ontwerp en een grote uitwijking geplaatst, waardoor de luidspreker een indrukwekkende prestatie levert in de lage tonen. Daarnaast is hij uitgerust met een 4“ middengebied en een ¾“ tweeter.

De Beosound Edge beschikt voor het leveren van een krachtige geluidervaring bij een hoog volumeniveau over een grensverleggende nieuwe akoestische technologie, genaamd de Active Bass Port1 . De Active Bass Port verenigt twee klassieke concepten van luidsprekerontwerp, het zogenaamde ‘closed-box’-ontwerp en het ‘ported design’. Deze is te vergelijken met een akoestische variant van een achterspoiler die automatisch omhoog komt als de auto harder gaat rijden. Bij het afspelen op een lager volume, wordt gebruikgemaakt van het gesloten-kastprincipe, voor een optimale geluidsprecisie. Bij een hoger volume gaat de Active Bass Port open, waardoor er meer ruimte komt voor een vol basgeluid.

Ontwerp via distillatie

Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is Bang & Olufsen al een pionier op het gebied van aluminiumgebruik, waardoor dit bijna synoniem is komen te staan met het merk. Opmerkelijk vakmanschap en oog voor detail zijn nodig om het perfecte ronde frame te bereiken en deze buitenkant te polijsten tot een vlekkeloos resultaat. Bang & Olufsen heeft, voor een vleugje magie, het fysieke touch-interface in het aluminium frame ingebouwd door onzichtbare, microscopisch kleine gaatjes te laseren, waardoor er licht doorheen schijnt.

Als contrast het met gepolijste aluminium frame wordt de Beosound Edge geleverd met een matzwarte textielcover. Deze kan eenvoudig worden verwisseld als Bang & Olufsen na verloop van tijd nieuwe hedendaagse kleuren zal introduceren. De toeschouwer wordt bijna naar binnen gezogen door het oppervlak van zwart textiel. Deze illusie ontstaat door een nagenoeg naadloze overgang tussen de twee oppervlakken en het contrast tussen het matte textiel en de hoogglans van de aluminium ring.

“Als object ziet het er nogal surrealistisch uit, door die plotselinge verandering van diepte. Als er tussen de twee materialen ruimte had gezeten, zou dat een vorm van tolerantie hebben kunnen oproepen. Maar die tolerantie ontbreekt hier, omdat er geen hiaat is. Dat is ongelooflijk”, zegt ontwerper Michael Anastassiades. Hij vervolgt:

“We waren steeds gebrand op distilleren, op het laag na laag afpellen, tot er uiteindelijk een visueel puur en simpel object overbleef. Visueel complexe producten hebben in eerste instantie een impact, maar als de nieuwigheid eraf is, blijft daar niets van over. Producten die visueel simpel zijn, hebben niet die eerste aantrekkingskracht. Er is geen visuele verstoring. Maar als je zo‘n product voor de tweede keer ziet, ga je er eens goed naar kijken, en bij de derde keer raak je nog meer gefascineerd”, aldus Michael Anastassiades.

Directional Sound Control: u bepaalt de geluidsrichting

Beosound Edge beschikt over een 360-graden, ruimtevullend geluid uit beide zijden van de luidspreker. Met de nieuwe Directional Sound Control kan de gebruiker de richting van het geluid bepalen, waardoor twee akoestische fronten ontstaan. Dit zorgt ervoor dat een ruimte kan worden opgedeeld in een actieve luisteromgeving en een passievere luisteromgeving. De bediening van het directionele geluid gaat via de Bang & Olufsen-app.

Bang & Olufsen Beosound Edge

Vrijheid van connectiviteit en stembediening

Beosound Edge biedt de belangrijkste standaardtechnologieën in de industrie om te zorgen voor een optimale streaming via de streamingdienst die u wenst. De luidspreker ondersteunt AirPlay 2, Chromecast2 en Bluetooth en biedt de mogelijkheid van stembediening in combinatie met een luidspreker met Google Assistant, zoals de Beosound 1 en de Beosound 2 of een Amazon Echo-apparaat.

Prijzen en verkrijgbaarheid

Beosound Edge is verkrijgbaar via www.bang-olufsen.com/edge en in Bang & Olufsen-winkels vanaf midden november 2018 tegen de adviesprijs van € 3.250.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo