Architectuur

Benthem Crouwel Architekten levert wooncomplex Crescendo op

Benthem Crouwel Architekten heeft het wooncomplex Crescendo opgeleverd in Venlo. Het gebouw omvat bijna 25.000 m2 aan bruto vloeroppervlakte en bestaat uit 74 luxe appartementen, 42 zorgappartementen, 5 groepswoningen, diverse commerciële en zorggerelateerde voorzieningen en een ondergrondse parkeergarage. Bij het ontwerp hebben vooral de directe omgeving en de visie achter het wooncomplex een grote rol gespeeld.

Crescendo is gelegen op de overgang van natuur en stad; op een steenworp afstand van het nieuwe stadscentrum en tegelijkertijd naast de wijde, groene uiterwaarden van de Maas. Het complex wordt daarnaast omgeven door een nieuw aan te leggen park, aansluitend op een woongebied en de Nedinsco-fabriek; een omgeving bepalend rijksmonument. Bij Benthem Crouwel is er dan ook veel aandacht besteed aan hoe Crescendo opgaat in deze omgeving. De slingervorm van Crescendo is geïnspireerd door de vormentaal van haar monumentale buurman waarbij raamafstanden en verdiepinghoogtes op de Nedinsco-fabriek zijn afgestemd. De torens van het wooncomplex vormen een samenspel met de toren van Nedinsco en de hoge woongebouwen aan de andere zijde.

De gevels aan het binnenplein bestaan uit wit betoncomposiet, waarin structuur is aangebracht. Voor de buitenkant van het complex is basalt lavasteen gebruikt, dat afkomstig is uit de Duitse Vulkaan-Eiffel, circa 150 kilometer van Venlo. De combinatie van het innovatieve betoncomposiet met het natuurlijke basalt vormt een mooie afspiegeling van hoe het moderne Crescendo samengaat met haar natuurlijke omgeving. Bovendien maakt het robuuste basalt dat het wooncomplex als stadsblok de overgang vormt naar het centrum van Venlo. Kleine doorgangetjes en paden doorsnijden het Crescendo-terrein waardoor het complex aansluiting vindt bij de achterliggende woonwijk.

Niet alleen de omgeving maar ook de visie achter Crescendo is een belangrijke pijler in het ontwerp. Bij Crescendo wordt een hoge kwaliteit van wonen gecombineerd met zorg van allerlei niveaus. Het is geheel levensbestendig gebouwd, dus de woningen in het complex zijn voor alle levensfasen geschikt. De woningen zijn dan ook van alle gemakken voor de oude dag voorzien. De deurposten zijn extra breed, de raamkozijnen zijn lager dan de standaard en er zijn allerlei mogelijkheden direct door Benthem Crouwel bij het ontwerp meegenomen, waardoor in een later stadium moderne technieken kunnen helpen wanneer zorg nodig is.

Er is een gemoedelijke, veilige omgeving gecreëerd, waar alle bewoners zich thuis kunnen voelen. Bij het ontwerp van Crescendo is daar goed over nagedacht en zijn er tal van zaken die bijdragen aan de prettige leefomgeving. “De torens verschillen heel bewust allemaal van hoogte. Zo wordt het maximale aan zon, uitzicht en toegankelijkheid naar de groene omgeving bereikt,” zegt Anja Blechen, projectarchitect bij Benthem Crouwel. “Door te werken met lichte wandbekleding aan de binnenzijde van Crescendo en de slingervorm, creëren we een heldere open omgeving, die tegelijkertijd de intimiteit van een woonhofje kent.” De groene structuurglaspanelen op de gevels weerspiegelen de lichtreflectie van de Maas en geven het complex een warme uitstraling