Interieur

Belgium is Design - Milan Design Week 12-17 april

Design Vlaanderen, Flanders Investment & Trade, WBDM (Wallonie-Bruxelles Design/Mode), Designed in Brussels en Brussel Export ondersteunen de Belgische ʻcreatieve industrieʼ op het vlak van netwerking, dialoog en promotie. Deze nauwe samenwerking bevordert het onderzoek en de ontwikkeling van ʻintelligente oplossingenʼ en duurzame producten, ontworpen door designers en geproduceerd door ondernemingen. Het Belgisch ʻGood Designʼ wil vooral competitief zijn en zo weerwoord bieden aan de mondiale crisis en de complexiteit van de actuele, soms moeilijke, situatie. België, vertegenwoordigd door 34 exposanten, zowel gekende namen als jonge talenten, en de bedrijven waarmee ze samenwerken, kijken er naar uit u te ontmoeten tijdens de Design Week in Milaan van 12 tot 15 april 2011.

Vier jaar na het eerste gezamenlijk initiatief, wordt in 2011 samengewerkt onder de naam Belgium is Design. Het gaat om meer dan enkel een naamsverandering. Het is de bedoeling dat de verschillende regioʼs onder één enkele noemer samenwerken. Zo ondersteunen de diverse partners het Belgisch Design zowel op cultureel als op economisch vlak. Voor de eerste keer voeren de 3 partners een gezamenlijke communicatie (persberichten, website, brochure en natuurlijk het reeds gekende plan met de Belgen in Milaan). Tenslotte worden ze vanaf dit jaar ook op één locatie getoond aan de FuoriSalone.

Om deze première extra in de verf te zetten is gekozen voor de Pinacoteca di Brera. Dit museum, in het hartje van het oude Milaan, staat symbool voor cultuur en prestige. De loggia, de galerij op de 1ste verdieping rond het binnenplein, van één van de meest prestigieuze musea ter wereld, is de locatie.

Op deze plaats werd nooit design getoond. Voor het eerst zal hier, met de Belgische presentatie, een link gelegd worden tussen oude kunst en hedendaagse vormgeving, weliswaar met verwijzingen naar ons erfgoed met haar enorme diversiteit. Onze rijke en veelzijdige culturele identiteit is een inspiratiebron en meteen ook een perfecte voedingsbodem voor creativiteit gebleken. Het groeiend aantal creatieve ondernemingen in ons land en hun successen in de internationale designwereld, zijn hier het levende bewijs van.

Het Belgisch design zal tijdens de Design Week in de 2 tentoonstellingen in de Pinacoteca centraal staan. WBDM en Design Vlaanderen werken voor het eerst samen in Milaan, binnen het thema van Licht en lichtheid. 101% Designed in Brussels presenteert de selectie 2011 en viert meteen haar vijfde verjaardag. Een initiatief dat heel wat jong talent op weg geholpen heeft naar internationale erkenning.

De scenografie wordt opgebouwd vanuit eenzelfde uniforme geest: de objecten van de deelnemers worden geïntegreerd in architecturale modules. Hiervoor ontwierp de Belgische designer stefan schöning (www.stefanschoning.com) een soort van ʻgrafisch kaderʼ, dit in samenwerking met Grand-Hornu Images (www.grand-hornu-images.be), waardoor de scenografische elementen kunnen worden herbruikt.

Het Milanees architectenbureau Colombo & Partners werd aangezocht om een parcours uit te stippelen, mét respect voor het historisch pand.
In de Salone Satellite, binnen het kader van de beurs zelf, biedt WBDM opnieuw een platform aan 8 jonge designers. Hiermee wordt een actieprogramma verder gezet dat in het verleden reeds heel wat commercieel succes opgeleverd heeft voor de deelnemers.
Net als in 2010 is de grafische vormgeving van de communicatiemedia van de hand van het Belgische bureau Kidnap Your Designer.