Vastgoed

Belgische vastgoedmarkt gestabiliseerd in 2013

De vastgoedmarkt in België stabiliseerde in 2013. Huizen werden dit jaar 2,81% goedkoper en appartementen 3,04 procent duurder. Bouwgrond werd, in vergelijking met vorig jaar, 2,79 procent duurder. Dit alles blijkt uit de cijfers van 2012 en 2013 van vastgoedorganisatie Century 21. In 2013 waren er in vergelijking met 2012 dus geen grote opwaartse trends, maar was er ook geen sterke daling. En dat in een evoluerende markt waar appartementen het populairst worden, terwijl de huurprijzen stijgen en de leningsvoorwaarden almaar strenger worden.

Wat het aantal transacties betreft stelt Century 21 voor 2013 een globale stijging ten opzichte van 2012 vast: +14% voor huizen, +7% voor appartementen en +8% voor gronden. Volgens de organisatie liggen de historisch lage rentevoeten, de Belgische baksteencultuur en vastgoed als investering in onzekere beurstijden aan de basis hiervan.

Ten opzichte van 2012 is er ook een daling van de gemiddelde verkooptijd voor appartementen (-8%) en gronden (-12%), en dit vooral in Vlaanderen, terwijl het gemiddeld aantal dagen dat een huis te koop werd aangeboden stabiel bleef in alle regio’s (-0,1%).

Het immobedrijf meent ook nog dat de huurprijzen de komende jaren zullen stijgen. "Het aantal huurpanden daalt en het aantal kandidaat-huurders stijgt", klinkt het. "De daling van het aantal huurpanden is grotendeels te wijten aan een steeds complexere regelgeving en het dalende huurrendement."

Voor volgend jaar ziet Century 21 een lichte daling van de prijzen en het aantal transacties. "Steeds meer Belgen zullen het moeilijker krijgen om iets te kopen of te huren. De leningsvoorwaarden worden strenger en de huurprijzen stijgen door een groeiend onevenwicht tussen vraag en aanbod."

Het vastgoedbedrijf laat ook nog weten dat de leeftijd waarop de Belg een huis of appartement koopt, stijgt. In 2011 was dat nog gemiddeld 28 jaar, maar dat is ondertussen opgelopen tot 30-35 jaar.

Ook interessant