Vastgoed

Belgische vastgoedmarkt blijft stabiel

ERA, het grootste netwerk van vastgoedmakelaars, heeft er weer een heel geslaagde Open Huizen Dag opzitten, de tweede dit jaar. Deze open huizendag lokte, op een zonnige 6de juni, ruim 2.400 kooplustigen, die meer dan 850 woningen zonder afspraak konden bezichtigen. Meer dan twintig procent van de opengestelde huizen werd verkocht.

De uitschieter naar boven in het aantal verkochte opengestelde woningen was de provincie Vlaams-Brabant, waar maar liefst 30% effectief werd verkocht. Wallonië hinkte ditmaal, in tegenstelling tot de editie in maart, achterop met een verkoopspercentage van slechts 10%. In de kuststreek, de provincie Oost-Vlaanderen en Antwerpen schommelt het percentage van verkochte woningen rond 20% en de provincie Limburg klokt af op 16%.

“De Belgische woningmarkt blijft dus veel minder gevoelig voor de recessie dan die van andere Europese landen”, oppert Iain Cook, Managing Director van ERA. Eerder al maakte ERA bekend dat het aantal verkopen opvallend standhoudt. Het uiteindelijke verkoopsresultaat van deze nationale Open Huizen Dag wijkt niet veel af van vorige edities. “Dat komt omdat kopers kunnen rekenen op een relatief lage rente en omdat we verkopers er meer van kunnen overtuigen een correcte prijs te vragen voor hun woning”, vult Iain Cook aan.

Het initiatief van ERA om zonder afspraak woningen open te stellen voor kooplustigen dateert van 9 jaar geleden. “We merkten dat kopers makkelijker tot een besluit kunnen komen als ze de kans krijgen om zonder afspraak verschillende huizen kort na elkaar te bezoeken,” licht Iain Cook toe.

Niet enkel potentiële kopers, maar ook de verkopers hebben voordeel bij de Open Huizen Dag van de ERA-makelaars. “Zij krijgen immers meer bezichtigingen omdat mensen die normaal gezien moeilijk een afspraak kunnen vastleggen, nu wel een kijkje komen nemen”, besluit Iain Cook.