Belgische start-up ROND lanceert revolutionair stopcontact

  BE   3 april 2019 Bron: TeamLewis
Belgische start-up ROND lanceert revolutionair stopcontact
In Europa worden elk jaar meer dan een miljard stopcontacten en schakelaars geplaatst, zo berekende Bart De Backer, oprichter en zaakvoerder van ROND, op basis van bouwaanvragen. Allemaal worden ze geplaatst volgens een procedé dat al zeventig jaar lang hetzelfde is, ook op esthetisch vlak evolueerden ze in die tijd amper. De Belgische start-up ROND lanceert een revolutionaire nieuwe versie van de meest gebruikte elektrische toepassing in onze huizen, zowel op vlak van vorm als installatie.

Innovatieve integratie: een derde van de gangbare installatietijd

Wie vandaag bouwt of verbouwt, staat er niet bij stil dat de installatie van stopcontacten en (licht)schakelaars een proces ondergaat dat al jarenlang onveranderd is. “En dat is jammer,” zegt De Backer. “Als domotica engineer bezoek ik dagelijks verschillende werven en zie ik met eigen ogen hoeveel tijd en energie verloren gaat in het huidige proces.”

Het huidige procedé verloopt in drie stappen die samen slechts 30 minuten kosten, maar zodanig verspreid moeten worden, onder meer om plakwerken te laten uitdrogen, dat het vaak meerdere dagen duurt voor stopcontacten geďnstalleerd zijn. “Met dank aan ons nieuwe product en de manier van werken die dit met zich meebrengt, duurt die installatie voortaan nog slechts 12 minuten, en kan ze in één handeling worden afgerond tijdens de ruwbouwfase,” vertelt De Backer.

Dankzij deze innovatie manier van integratie zijn installateurs in staat om stopcontacten en schakelaars na de installatie ook meteen te testen. “Zo bespaar je werkuren, verplaatsingen en eventuele frustratie als een stopcontact of schakelaar na de installatie niet zou werken,” zegt De Backer. “Bovendien moet een installateur zijn werkwijze niet drastisch omgooien om te profiteren van ons procedé en wordt het ook voor doe-het-zelvers een toegankelijker proces.”

Belgische start-up ROND lanceert revolutionair stopcontact

Gepatenteerde innovatie: naadloos draadloos

De stopcontacten van ROND hebben reeds een toegekend patent voor de diepteregeling van de integratie. Ze kunnen namelijk makkelijk worden ingebouwd in elk soort wand, van baksteen tot Gyproc en MDF.

De schakelaars zijn op technologisch vlak nog indrukwekkender. Zij hebben geen energievoorziening of andere bekabeling nodig: de benodigde energie wordt mechanisch opgewekt door de schakelaar in te drukken. De informatie wordt vervolgens naar een ontvanger aan de lichtbron verzonden door middel van Bluetooth. De actor waarmee de ontvanger verbonden is aan de lichtbron is eveneens gepatenteerd.

“We hebben verschillende technische en technologische obstakels moeten overwinnen,” vertelt De Backer. “Dat we voor onze innovatie aanspraak maakten op twee patenten, bewijst hoe vernuftig en baanbrekend onze producten werkelijk zijn.”

Belgische start-up ROND lanceert revolutionair stopcontact

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo