Algemeen

Belgische ondernemingen kanten zich tegen wegenvignet

De nieuwe Vlaamse regering is van plan een wegenvignet in te voeren zodat ook buitenlanders voor het gebruik van de Vlaamse wegen betalen. Dat staat in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord. De Vlaamse transporteursfederatie SAV vindt de invoering van een wegenvignet achterhaald en pleit voor kilometerrijden. Ook de automobilistenbond VTB-VAB geeft de voorkeur aan rekeningrijden.

De Vlaamse wegvervoerdersfederatie SAV kan zich volledig vinden in het principe om iedereen, en dus ook buitenlanders, te laten betalen voor het gebruik van het Vlaamse wegennet.

Onderhoud wegen

'We zijn jaren achterop met het onderhoud van onze wegen. Betalen voor het gebruik ervan lijkt me logisch', zegt secretaris generaal Lode Verkinderen van de SAV in De Tijd. Toch is hij verbaasd dat de Vlaamse regering vasthoudt aan het wegenvignet en niet kiest voor een kilometerheffing. 'Een wegenvignet zoals in Oostenrijk en Zwitserland is compleet achterhaald. België had het tien jaar geleden al moeten invoeren. Kilometerrijden waarbij iedereen betaalt in functie van het gebruik lijkt me beter, eerlijker en logischer. De invoering van een wegenvignet betekent dat Vlaanderen zwaar zal moeten investeren in controle- en inningssystemen. De controle op het Eurovignet voor zware vrachtwagens is nu bijna onbestaande. Op vier maanden tijd werden amper 3.000 vrachtwagens gecontroleerd. Dat is een fractie van wat op de wegen passeert.'
Build for Life