Vastgoed

Belgische kantorenmarkt zit in slop

De Belgische kantorenmarkt heeft het zwaar door de flexwerktrend en de vergrijzing. Onderzoek van het Economisch Bureau van ING toont dit aan. Volgens de onderzoekers verandert de kantorenmarkt steeds meer in een verdringingsmarkt door deze effecten. ING denkt dat een andere invulling van de kantoren voor verlichting kan zorgen.

Een optie is om kantoorpanden om te bouwen tot appartementen. Het enige probleem is dat de verbouw- en ontwikkelingskosten vaak hoger liggen dan de totale verwachte opbrengst van de huursom. Daarom wordt maar op kleine schaal gekozen voor deze mogelijkheid. Volgens de onderzoekers heeft de markt voor bedrijfsruimten wel potentie. Dat komt door het gunstige vestigingsklimaat in België. Gebruikers uit de sectoren industrie, transport en logistiek maken vaak gebruik van deze bedrijfsruimten.

Dat deze markt wel potentie heeft komt onder meer omdat de groothandel- en industriesector weer kunnen profiteren van de aantrekkende wereldhandel. Hoewel de groei gematigd is, biedt het wel perspectieven. De Belgische woningmarkt heeft geen problemen gehad met de crisis. Prijsdalingen zijn hier beperkt gebleven.

Gebaseerd op: Cobouw