Algemeen

België stevent af op nieuwe recessie

De Belgische economie dreigt voor het eerst sinds 2009 weer in een recessie te belanden. Dat zegt Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank van België, in een interview met De Tijd. Hij waarschuwt ook dat de restbank Dexia vers geld nodig zal hebben.
Het bruto binnenlands product (bbp) van België kromp in het tweede kwartaal al met 0,6 procent. Coene verwacht ook een negatieve groei in het derde kwartaal, waardoor er officieel opnieuw sprake zou zijn van een recessie.

Dat heeft onvermijdelijk gevolgen voor de begroting. "Ik verwacht dat de Belgische economie over het hele jaar licht zal krimpen", zegt Coene. "Als we uitgaan van een nulgroei, komt het tekort op de begroting licht boven 3 procent uit."

België heeft aan Europa een tekort van 2,8 procent van het bbp beloofd. Die belofte kunnen we maar beter houden, vindt Coene. "We moeten geweldig opletten dat we niet weer in de situatie van november vorig jaar belanden." Toen piekte de Belgische tienjaarrente op net geen 6 procent. Vandaag is dat nog niet de helft.

Legitimiteit
Om uit de crisis te raken zullen de 17 landen van de eurozone een belangrijk deel van hun soeverneiniteit moeten afstaan, zegt Coene. "De crisis heeft een soort bewustwording gecreëerd dat Europa moet worden versterkt: met een budgettaire, een financiële en een economische unie", maar daar moet een vierde blok bijkomen: de legitimiteit.

"We zijn in een stadium gekomen waarbij Europa steeds meer nationale parlementen terugfluit. Dat is niet evident. Als Europa wil dat de bevolkingen dat aanvaarden, moet het werken aan zijn eigen legitimiteit. Dat is minstens even belangrijk als de drie andere werven samen."
Build for Life