Architectuur

Belgian Building Awards 2022 uitgereikt op Batibouw

Belgian Building Awards 2022 uitgereikt op Batibouw
Studio Jan Vermeulen, Tom Thys architecten, a2o, aac architecture, Laura Muyldermans en RE-ST zijn op 24 mei op Batibouw uitgeroepen tot winnaars van de Belgian Building Awards 2022. De awards, die de bouwbeurs organiseert in samenwerking met Palindroom, belonen opmerkelijke realisaties van architecten en exposanten. De winnaars werden gelauwerd tijdens een awardceremonie in Paleis 10.

Dit jaar werden projecten bekroond in vier categorieën.

Uit eerdere edities werden twee awards hernomen: de Pioneer Award en de award Rookie of the year. De eerste bekroont een organisatie of persoon die zijn nek uitgestoken heeft, die pionierswerk verricht heeft en navolging gekregen heeft voor een ideaal dat de architecten en/of de architectuurkwaliteit en zelfs onze hele maatschappij ten goede komt. De laatste beloont een jong bureau dat vernieuwende architectuur weet te koppelen aan een degelijk management.

Daarnaast zijn twee nieuwe categorieën in het leven geroepen. De categorie Groepswoningbouw bekroont projecten die op innovatieve wijze erin slagen om in één project meerdere woningen te combineren en daarbij een antwoord bieden op de vraag naar een efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte. De categorie Herbestemming bekroont een project dat op innovatieve wijze een nieuwe toekomst heeft gegeven aan een bestaand pand met respect voor de voorgeschiedenis van dit gebouw.

De jury van de Belgian Building Awards bestond dit jaar uit zes architecten en journalisten: Hannes Pieters (Agentschap Onroerend Erfgoed), Kaat Smets (Department Omgeving), Rita Agneessens (Linklab), Thibaut Rome (Label Architecture), Fabien Dautrebande (oPla Architecture) en Rik Neven (Palindroom).

De winnaars op een rijtje:

Groepswoningbouw

Winnaar: De Korenbloem in Kortrijk (Studio Jan Vermeulen i.s.m. Tom Thys Architecten)
Eervolle vermelding: Korbeek Winners in Leuven (Carton123 architecten)

Over de winnaar:

De Korenbloem biedt nieuwe cohousingmodellen voor jongeren met vroeg beginnende dementie en ouderen met een beroerte-gerelateerde handicap en somatische symptoomstoornis, en combineert dit met een gedeelde sociale infrastructuur en ruimtes die open gesteld kunnen worden voor de buurt. De ontwerpers benaderden deze zorgvoorziening in de eerste plaats als een ‘woon’-project, waarbij de behoeftes van de bewoner centraal staan en het contact met de maatschappij behouden blijft.

Belgian Building Awards 2022
De Korenbloem in Kortrijk (Studio Jan Vermeulen i.s.m. Tom Thys Architecten) - © Stijn Bollaert

Andere genomineerden: Villa Kameleon in Zoersel (FELT architecture & design), Habitat Groupé Saint-Servais in Namen (Specimen), Sociale woonbuurt Schaerdeke in Lo-Reninge (Architectenbureau Bart Dehaene), In de stad - zes binnenstedelijke woonentiteiten in Mechelen (dmvA), Ilôt Fontainas in Brussel (B612 Architectes) en Verweven stedelijke ecologie in Vorst (BOB361 architects).

Herbestemming

Winnaar: Straf! School met lef (a2o i.s.m. aac architecture)
Eervolle vermelding: Het Predikheren in Mechelen (Korteknie Stuhlmacher architecten i.s.m. Callebaut Architecten en Bureau Bouwtechniek)

Belgian Building Awards 2022
Straf! School met lef (a2o i.s.m. aac architecture) - © Stijn Bollaert

Over de winnaar:

Het vestiairegebouw van de voormalige mijnsite in Beringen kreeg een tweede leven als kleuter- en basisschool. In het ontwerp is uitgegaan van een maximale expressie van het bestaande gebouw. Ruimtelijk en fysiek worden er verbindingen gemaakt binnen de bestaande structuur. Er wordt een intelligent groeiscenario voorgesteld voor zowel de school als de buitenaanleg. De renovatie dient met gepaste eenvoud het pedagogische project.

Belgian Building Awards 2022
Het Predikheren in Mechelen
(Korteknie Stuhlmacher architecten i.s.m. Callebaut Architecten en Bureau Bouwtechniek) - © Luuk Kramer

Andere genomineerden: De Harmonie in Antwerpen (Atelier Kempe Thill i.s.m. RE-ST), Douaneloods in Essen (aNNo architecten), Herbestemming Binnenbouwblok in Etterbeek (URA Yves Malysse Kiki Verbeeck), Qville in Essen (B-architecten), Woning Toon & Ina in Gent (Atelier Vens Vanbelle) en Oude Veeartsenschool in Anderlecht (HASA architecten).

Rookie of the Year

Winnaar: Laura Muyldermans
Eervolle vermelding: TOOP architectuur

Belgian Building Awards 2022
Laura Muyldermans - © Olmo Peeters

Over de winnaar:

In haar praktijk werkt de Brusselse architect Laura Muyldermans hoofdzakelijk vanuit conversaties en uitwisselingen met diverse gespreksgenoten. Ze verbreden een blik, bepalen nieuwe keuzes en creëren mogelijkheden. Dit vertaalt zich in uiteenlopende interventies of gebouwen die de gebruikelijke ervaring van wat voorhanden is op een eenvoudige wijze aanscherpen of bevragen.

Andere genomineerden: Luchtschip, MW-A, Laboratoire, en Moyaert Van Buyten architects.

Pioneer Award

Voor de Pioneer Award kon men zich niet kandidaat stellen. De jury duidde RE-ST aan als laureaat, omwille van hun kritische inzichten en visies op de bebouwde en open ruimte die ons nog rest.

Het meest duurzame gebouw is dat gebouw dat niet gebouwd moet worden. Dat is het uitgangspunt van dit architectuur- en onderzoeksatelier. Door uit te gaan van de maximale ruimtelijke opportuniteiten van het bestaande patrimonium vindt RE-ST antwoorden op ruimtelijke vragen zonder nieuwe ruimte in te nemen.

Belgian Building Awards 2022
RE-ST - © RE-ST

Product Innovation Award


Winnaar: Zero Energy Pool van Leisure Pools, een systeem waarbij het zwembadwater als thermische buffer fungeert bij overcapaciteit van de zonnepanelen

Belgian Building Awards 2022
Zero Energy Pool van Leisure Pools

Eervolle vermelding: DakRaem van de gelijknamige fabrikant, een unieke lichtstraat, eenvoudig te plaatsen, zonder zichtbare profielen

Met de Product Innovation Award 2022 willen Batibouw en Palindroom het meest innovatieve product op Batibouw belonen.

Andere genomineerden: Co'Met van Novactory, oppervlaktestructuur Rawthentic van Floorify, Sense van Renson, Artglas by Night van Studio Artglas, Ikona Maxxi Pure van Elica en Alinel type E van Alinel.