Algemeen

Belgen misbruiken woningkrediet om te beleggen

Een grote verzekeringsmakelaar zorgde er in 2000 en 2001 voor dat klanten een hypothecair krediet konden aanwenden om op de beurs te beleggen. Dat is illegaal. 'Het tiental dossiers dat al opdook, vormt mogelijk het topje van de ijsberg', melden de inspecteurs bij de federale overheidsdienst Economie.

De economische inspecteurs stuitten op de illegale financieringsvorm bij hun onderzoek naar misleidende reclame voor financiële producten. 'Toen we nagingen wat de oorsprong was van de misleidende reclame, kwamen we tot de schokkende vaststelling dat de aankoop van tak23-producten in bepaalde gevallen via een hypothecair krediet gebeurde.' Tak23-producten zijn levensverzekeringen gekoppeld aan een beleggingsfonds. Het rendement van de verzekering hangt dus af van de beursevolutie.

'Tot dusver kwamen we tien dossiers op het spoor. Ze wijzen allemaal in de richting van dezelfde grote verzekeringsmakelaar. De naam kunnen we (nog) niet vrijgeven omdat het onderzoek nog aan de gang is', meldt de Algemene Directie Controle en Bemiddeling van de federale overheidsdienst Economie, KMO, Middenstand & Energie, de voormalige Economische Inspectie.
Build for Life