Belg jonger dan ooit bij aankoop eerste woning

  BE   24 oktober 2018 Bron: Finn
Belg jonger dan ooit bij aankoop eerste woning
Belgen kopen steeds jonger hun eerste huis of appartement. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van Immoweb bij 8.650 Belgen. De enquête legt grote verschillen bloot tussen de Belgische millennials (24- tot 38-jarigen) en generatie X (39- tot 56-jarigen). Zo zijn millennials vandaag de dag gemiddeld net geen 27 bij de aankoop van hun eerste huis. Zes op de tien (58%) bezitten tegenwoordig dan ook een eigen huis of appartement. Generatie X was met een gemiddelde leeftijd van 29 een stuk ouder op het moment van de eerste aankoop.

Belg jonger dan ooit bij aankoop eerste woning

Even snel het huis uit, jonger kopen

Ondanks de trend om vroeger een huis te kopen, verlaat de jonge Belg niet sneller het ouderlijke huis. Gemiddeld op zijn 23e besluit hij of zij het ouderlijke nest te verlaten. De verschillen bevinden zich voornamelijk in het kopen van een eigen huis. Zo kochten de millennials gemiddeld een huis op hun 27e. De mensen uit generatie X kochten hun eerste huis gemiddeld op hun 29e, en de generatie van de babyboomers (57- tot 72-jarigen) wachtte zelfs gemiddeld bijna tot hun 30e.

Valentin Cogels, CEO van Immoweb: “Lenen is veel goedkoper dan vroeger, waardoor een huis kopen veel sneller toegankelijk wordt. Maar sociale patronen zijn ook veranderd: we wachten niet meer om samen te wonen tot na we getrouwd zijn. En doordat we steeds later aan kinderen beginnen, blijft er meer geld over voor de aankoop van een huis.”

De bank betaalt

Uit de bevraging van Immoweb blijkt ook dat jonge kopers meer dan ooit rekenen op de banken voor de financiering van hun eerste aankoop. Hoe jonger de kopers zijn, hoe minder spaargeld ze gebruiken en hoe meer ze bijgevolg moeten gaan lenen. Dat uit zich in het feit dat huizen van generatie X gemiddeld voor 65 procent met een lening betaald zijn. Bij millennials is dit 77 procent. De rest betalen zij 15 procent in cash, afkomstig van hun eigen spaargeld. Daarnaast past de familie ook nog gemiddeld 7 procent van het bedrag bij.

Eerst huis kopen, dan pas kinderen

Een andere opmerkelijke trend is dat de kopers van jongere generaties, in tegenstelling tot de kopers van oudere generaties, niet met kopen wachten totdat er kinderen in het spel zijn. Slechts 12 procent van hen wacht daarop. 58 procent kocht zijn eerste eigendom als koppel zonder kinderen en 30 procent was nog single. Ook dat was vroeger anders. Gemiddeld 31 procent van de kopers uit generatie X had al kinderen bij de eerste aankoop. Bij de babyboomers was dat zelfs de helft.

“Inspelen op steeds jongere kopers”

“Dit zijn ook belangrijke inzichten voor vastgoedmakelaars, die steeds jongere kopers voor zich moeten zien te winnen. Gezien millennials alles online doen - ook dus zich voorbereiden op de aankoop van een huis - moeten makelaars zorgen dat ze erin slagen millennials ook via dat communicatiekanaal te overtuigen”, duidt Valentin Cogels, CEO van Immoweb. “Tot slot, gezien er steeds meer wordt geleend, hebben makelaars er ook belang bij kopers te kunnen ondersteunen in de keuze van hun woonkrediet. Ook met Immoweb bereiden we ons voor om hier een rol in te gaan spelen” vervolgt Valentin Cogels.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo