Belastingkantoor wordt glazen woontoren

  NL   24 juni 2016 Bron: Mei architects and planners
Belastingkantoor wordt glazen woontoren
Mei architects and planners
Het voormalige hoofdkantoor van de Belastingdienst aan de Steenvoordelaan in Rijswijk zal worden getransformeerd tot woongebouw ‘De Generaal’. Op initiatief van Aertgeerts Bouwgroep heeft Mei architects and planners samen met EyeOnProperty een slim plan ontwikkeld om deze centraal gelegen kantoortoren te transformeren tot een royaal, flexibel en duurzaam appartementengebouw voor jonge mensen en senioren. Een nieuwe glazen gevel met verdiepingshoge ramen geeft de woningen rondom een geweldig uitzicht.

De Generaal biedt straks ruimte aan ca. 192 woningen, met oppervlaktes variërend van 70 tot 100 m2 verdeeld over 17 bouwlagen. Het betreft 2- en 3-kamerappartementen voorzien van veel comfort en een individuele buitenruimte. Met een verdiepingshoogte van 3 meter en glas van vloer tot plafond krijgen de appartementen een unieke ruimtelijke kwaliteit. Dit woningtype vormt een echte verrijking voor Rijswijk, waar het huidige aanbod voornamelijk bestaat uit eengezins rijenwoningen en portiekflats.

Belastingkantoor wordt glazen woontoren
Mei architects and planners

Een deel van de begane grond is bestemd voor commerciële voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een horecagelegenheid. Hierdoor ontstaat een aantrekkelijke en actieve plint die zorgt voor een verbetering van de openbare ruimte en de aansluiting op de omgeving. In de bestaande kelder worden de individuele bergingen en een collectieve fietsenstalling gerealiseerd.

Het voormalige kantoorpand is gebouwd in 1966 volgens een zeer vernieuwende Betonbouw constructie (de zogenaamde Jack Block methode). Een ‘Jack Block gebouw’ wordt omgekeerd gebouwd. Men begint bij de dakverdieping die vervolgens via hydraulische vijzels omhoog geduwd wordt. Vervolgens wordt de onderliggende verdieping gebouwd en omhooggeduwd, enzovoorts.

Verwachte oplevering: eerste kwartaal 2018

Belastingkantoor wordt glazen woontoren
Mei architects and planners

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo