Algemeen

Belastingdiensten zijn niet klantvriendelijk

De taxatiediensten van de belastingadministratie zijn amper bereikbaar en de informatie ze verstrekken is onvolledig en soms fout. De federale overheidsdienst Financiën is daarom volgens Test-Aankoop 'verre van klantvriendelijk'. De consumentenorganisatie publiceerde gisteren een enquête over het onderwerp. Van de 52 ondervraagde bureaus kreeg 61 procent een negatieve score.
De enquête werd uitgevoerd in juni 2003. De onderzoekers kropen in de huid van belastingplichtigen met uiteenlopende, maar vaak eenvoudige fiscale vragen. De vragen gingen over vijf thema's: samen of apart belast worden, verplaatsingskosten, energiebesparende maatregelen en belastingvermindering, hypotheeklening en schuldsaldoverzekering, onderhoudsuitkering en kind ten laste.

Een opvallende vaststelling is dat de diensten vragen over samen of apart belast worden, in 40 procent van de gevallen fout beantwoordden of helemaal niet, uit gebrek aan tijd of materiaal. Voorts zijn de meeste bureaus alleen in de voormiddag open en stemt amper 12 procent in met een afspraak na vijf uur 's avonds. Slechts 39 procent van de diensten is makkelijk te bereiken voor gehandicapten.

Geen enkele taxatiedienst kreeg de score 'zeer goed'. De diensten in Eigenbrakel, Lanaken, Sint-Truiden, Oostende en Waregem beantwoordden alle vragen fout. Die van Andenne, Antwerpen en Brasschaat haalden de beste scores.

De verantwoordelijkheid kan volgens Test-Aankoop niet zomaar op de ambtenaren worden afgeschoven. De fout ligt ook bij de top van de overheidsdienst. Die zou zijn taak, die bestaat uit aanleren, motiveren, opleiden en omkaderen, beter moeten vervullen. Test-Aankoop vraagt zich naar aanleiding van het onderzoek ook af wat de resultaten zijn van de Copernicushervorming.
Build for Life