Vastgoed

Belastingaftrek voor woonkredieten verdwijnt in 2014

Als gevolg van het akkoord over de zesde staatshervorming verdwijnt in 2014 de belastingaftrek voor woonkredieten zoals die nu bestaat. Vanaf dan voeren de gewesten hun eigen woningbeleid. Vlaanderen kan dan zelf een systeem van hypothecaire aftrek invoeren. Maar volgens federaal minister Steven Vanackere (CD&V) kan alles bij het oude blijven.

De Tijd schrijft vandaag dat de hypothecaire aftrek uitdooft. De gewesten moeten tegen 2014, als de overheveling van de bevoegdheden naar de gewesten een feit moet zijn, een nieuw systeem op poten zetten om woningen betaalbaar te houden. Want de gewesten mogen niet ingrijpen op de belastbare basis, waardoor een nieuw systeem met belastingkredieten- of kortingen zal nodig zijn.

Samen met de bevoegdheid worden ook middelen naar de gewesten overgeheveld. Maar Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) weet nog niet of het geld dat mee overkomt, zal volstaan.

Als Vlaanderen kiest voor een ongewijzigd beleid, dan zullen de middelen die samen met de bevoegdheid voor de hypothecaire aftrek overgeheveld worden, voldoende zijn. "Of er voldoende geld zal zijn of niet, heeft te maken met de appetijt van de gewesten om zware of lichte ondersteuning te geven", repliceerde federaal minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) in "De ochtend".

Ook interessant