Interieur

Belangrijke basistips voor de inrichting van je interieur

Ga je je woning voor het eerst inrichten, of opnieuw inrichten? Pas dan deze basistips toe! Ook als je niet helemaal tevreden bent over je huidige interieur, heb je iets aan deze tips. De inrichting van je woning komt namelijk niet alleen maar neer op het uitkiezen van de juiste meubels en accessoires, maar heeft ook te maken met de volgende aandachtspunten.

Verlichting

We starten met het onderwerp verlichting. Plaats de juiste lampen in de woning. De plafondlamp is de bekendste lamp, en is natuurlijk zeker een belangrijke toevoeging aan een ruimte. Dit is namelijk een grote lichtbron, waar veel licht vandaan komt. Verder kun je hoekjes verlichten, voor de juiste balans in de ruimtes. Plaats bijvoorbeeld een staande lamp bij een bank, tafel of kast. Ook wandlampjes zijn ideaal, want aan de muur is er altijd nog wel een plekje te vinden om een lichtbron te bevestigen. Daarnaast zijn er tafellampen om meubels mee te decoreren, van kast tot bureau. Denk verder na over het type verlichting dat je kiest. LED verlichting is een goede optie, want dit zijn de meest energiezuinige lampen. Ook gaat dit type verlichting lang mee: zo hoef je de lampen dus nauwelijks te vervangen.

Gordijnen

Gordijnen zijn onmisbaar in het interieur: ze zorgen voor verduistering en privacy. Dat niet alleen, gordijnen dragen veel bij aan de stijl en uitstraling van een ruimte. Je kijkt er immers altijd tegenaan. Kies daarom gordijnen waar je echt blij mee bent. Er zijn genoeg designs om uit te kiezen. Rolgordijnen zijn een praktische keuze, die je op ieder moment van de dag naar wens kunt sluiten. Doe ze helemaal dicht, of juist half dicht. Het sluitsysteem werkt eenvoudig en de gordijnen passen precies voor het raam. Kies de gordijnen in de gewenste kleur. Ga je voor basic in zwart of wit, of juist voor bijvoorbeeld grijs, groen of beige? Denk verder na over de materiaalsoort. Zo zijn er ook rolgordijnen in natuurlijke materialen te vinden, zoals bamboe. Dat valt net dat beetje meer op.

Vloer

Een vloer vervangen is natuurlijk een flinke ingreep. Toch kan het de overweging waard zijn, om de woning helemaal naar wens te maken. Een vloer is immers een groot oppervlak: je kunt maar beter tevreden zijn over de vloer die in je woning ligt. Hout, tegel, beton, pvc of laminaat, overweeg de verschillende opties en stel vast welke vloer het beste past bij de ruimte. Natuurlijk kun je hier je budget in meenemen. Bepaal daarnaast welke look het mooiste staat in een ruimte. Stoer beton oogt immers heel anders dan sfeervol hout, om maar een duidelijk onderscheid te noemen.

Muren

Ook de muren tellen mee. Een lik verf of een stuk behang kan al wonderen verrichten, zeker als de huidige muur een versleten look kent. Ga natuurlijk wel voorzichtig te werk, om de muur helemaal strak te krijgen. Een grotere aanpassing is nieuw stucwerk op een muur, maar kan ook nodig zijn om het interieur naar wens te maken.

Plinten

Tussen de vloer en de muren bevinden zich de plinten. Vaak kijken we hier maar nauwelijks naar om in het interieur, terwijl mooie plinten juist voor een stijlvol geheel zorgen. Ze maken met name dat de woonruimte er netjes uitziet, als je voor goed afgewerkte plinten kiest. Er zijn geen rommelige hoekjes meer in de woning – dat is waar je voor wilt gaan. Stel vast welke kleur plinten je mooi vindt. Witte plinten en houtkleurige plinten zijn de meest gekozen opties. En wil je lage of hoge plinten? Hoge plinten staan over het algemeen net wat chiquer en vallen extra op, maar daar moet je maar net van houden. Overweeg de verschillende opties, en maak op basis daarvan je keuze.

Neem deze basistips zeker mee bij de inrichting van een woning. Of het nu gaat om een groot onderdeel, zoals een muur of vloer, of een kleiner onderdeel, zoals de plinten: het is allemaal belangrijk.

Ook interessant