Algemeen

Bekenden vooral belangrijk bij keuze schildersbedrijf

Consumenten die schilderwerk willen laten uitvoeren zijn vooral op zoek naar een goed bedrijf dat kwaliteit levert. Zij raadplegen hiervoor met name hun kennissenkring. Iets waar consumenten nog maar weinig op letten, maar wat wel kwaliteit garandeert, is of een bedrijf een keurmerk heeft. Dit blijkt uit onderzoek dat USP Marketing Consultancy in opdracht van de Stichting AF-Erkenningsregeling heeft uitgevoerd onder ruim 300 consumenten die in de afgelopen 2 jaar schilderwerk hebben laten uitvoeren of die dat komend jaar van plan zijn.

Keurmerk

Bij de keuze voor een schildersbedrijf vinden de meeste consumenten het belangrijk dat een schildersbedrijf kwaliteit levert (58%-60%). Een keurmerk staat voor kwaliteit. Zo zorgt verreweg het grootste keurmerk voor schildersbedrijven, AF-erkend, ervoor dat aangesloten bedrijven gegarandeerd kwaliteit leveren. Naast het garanderen van kwaliteit geven AF-erkende bedrijven garantie, zijn de bedrijven aangesloten bij De Geschillencommissie Consumentenzaken, worden deze bedrijven periodiek gecontroleerd op kwaliteit en bieden zij de beste prijs-prestatie. Aangezien consumenten onder andere het leveren van kwaliteit, het krijgen van garantie, de deskundigheid van de schildersbedrijf en het hanteren van een goede prijs belangrijke aspecten vinden, is het opvallend dat de meeste consumenten bij hun selectie van een schildersbedrijf niet opletten of deze een keurmerk heeft (4%-8%).



Op zoek naar een goed bedrijf

Momenteel oriënteren twee op de drie consumenten zich door bij vrienden, familie of kennissen te informeren welke schildersbedrijven zij adviseren om hun huis te laten schilderen (64%-69%). Men is dan vooral op zoek naar informatie over prijzen, de ervaringen van anderen en informatie over de service en garantie die de schildersbedrijven geven. Ook bij het daadwerkelijk maken van de keuze voor een schildersbedrijf speelt het advies van de bekendenkring in veel gevallen een grote rol. Opvallend is dat consumenten die nog schilderwerk willen laten uitvoeren, van plan zijn meer informatiebronnen te raadplegen dan consumenten die het schilderwerk al hebben laten uitvoeren daadwerkelijk hebben gedaan. Internet, advertenties en brochures/folders worden veel minder geraadpleegd dan dat de consumenten van tevoren van plan zijn. De kans is groot dat deze consumenten alleen informatie inwinnen bij bekenden.
Build for Life