Algemeen

Bekaert bewijst toenemende invloed van bouw op industrie

Bekaert bewijst duidelijk hoezeer investeringen in de bouw onze industrie ondersteunen. Het internationaal succes van Bekaert hing sterk samen met het fors toenemend gebruik van zonnepanelen op gebouwen. Als de overheden hun steun hiervoor verminderen, ondervindt niet alleen de bouw hier nadeel van maar ook de industrie. Een belangrijke manier om de industrie te ondersteunen bestaat erin investeringen in duurzame bouwprojecten te ondersteunen. De Confederatie Bouw stelt integendeel vast dat de overheid de laatste tijd heel wat steunmaatregelen voor de bouw heeft ingetrokken. Als gevolg hiervan is de woningbouwactiviteit erop achteruit gegaan, meer nog in West-Vlaanderen dan in Vlaanderen. De belangrijke bouwverwante industrie in West-Vlaanderen dreigt daar mee het slachtoffer van te worden.

BTW-verlaging in West-Vlaanderen zeer gunstig onthaald

Het tijdelijk verlaagd BTW-tarief op nieuwbouw (tot maart 2010) heeft in West-Vlaanderen nog een sterker effect gehad dan gemiddeld in Vlaanderen. Dankzij deze maatregel ging het aantal vergunningen voor nieuwe huizen er in Vlaanderen in 2010 met 15% op vooruit en het aantal vergunningen voor nieuwe flats met 14%. In West-Vlaanderen ging de bouw van nieuwe huizen er in één jaar tijd met 28% op vooruit en de bouw van nieuwe flats zelfs met 33%. Maar in 2011 was in West-Vlaanderen de terugval des te scherper: -38% voor huizen en -45% voor flats tegenover -29% voor huizen en -30% voor flats gemiddeld in Vlaanderen.

Deze cijfers geven aan welk een belangrijk effect een BTW-verlaging heeft op de woningbouw. De Confederatie Bouw is dan ook zeer sterk beducht voor plannen om de BTW te verhogen. Dit heeft niet alleen een negatief effect op de bouwbedrijven maar ook op het toenemend aantal bedrijven dat van de bouw afhankelijk is. Momenteel zit België in een recessie. Een verhoging van de BTW dreigt de economische groei nog eens met 0,2% te verlagen.

Niet-woongebouwensector houdt stand in West-Vlaanderen

Wat betreft de niet-woongebouwen (een verzamelterm voor industrie-, handels- en kantoorgebouwen, ziekenhuizen en scholen enz.) valt op dat West-Vlaanderen de laatste jaren beter standhoudt dan Vlaanderen in het algemeen. In Vlaanderen merken we dat het vergund volume voor nietwoongebouwen er sedert 2008 jaar na jaar op achteruitging. In West-Vlaanderen is het vergund volume aan niet-woongebouwen in 2009 en 2010 licht gestegen. In de eerste acht maanden van 2011 bedroeg de achteruitgang in Vlaanderen in vergelijking met 2010 zelfs 15%. In West-Vlaanderen is het vergund volume voor niet-woongebouwen tijdens de eerste acht maanden van 2011 slechts met 4% gedaald.

Gunstige toekomstperspectieven mits gerichte overheidssteun

Op dit ogenblik heerst er heel wat onzekerheid op de bouwmarkt, ook in West-Vlaanderen. Woningbouwers melden dat de orderboeken nog moeilijk aangevuld geraken met nieuwe projecten. Gezinnen aarzelen ten onrechte. Want de hypothecaire rente ligt historisch laag en de bouwkosten zijn de laatste jaren minder sterk gestegen dan de inflatie. De bouw bezit nog altijd heel wat toekomsttroeven.

Maar dan mogen de overheden (federale, Vlaamse en gemeentelijke) niet besparen op hun investeringen en aan de bouw geen bijkomende lasten opleggen, zoals een verhoogde BTW. Zij moeten voor de realisatie van bouwprojecten een rechtszeker kader scheppen en de vergunningen versnellen. Als de overheden op die manier de bouw ondersteunen, zal de bouw de rest van onze economie mee uit de recessie kunnen trekken. Politici vergeten te gemakkelijk dat de bouw samen met al de bouwverwante activiteiten ongeveer een kwart van de Vlaamse economie vertegenwoordigt.

Bouw en bouwindustrie met sterke troeven in West-Vlaanderen

Zeker in West-Vlaanderen beschikt de bouw over heel wat troeven om nog verder te groeien. De zee wordt meer en meer het stopcontact voor de voorziening van Vlaanderen met elektriciteit dankzij de verdere uitbouw van de off shore windmolenparken. Deze windmolenparken doen een volledig nieuwe industrie ontstaan, met bijbehorende bagger- en onderhoudswerkzaamheden. Beide activiteiten behoren tot de bouwsector. Op het vlak van hernieuwbare energie, ventilatie, zonnewering en isolatie beschikt de provincie over toonaangevende producenten.

Terwijl de tewerkstelling in de bouw de laatste jaren gestaag is toegenomen, is het aantal jobs in de industrie fors gedaald. Maar er is meer: steeds meer jobs in de industrie hangen af van de investeringen die in de bouw gebeuren. Terwijl enkele jaren geleden nog ongeveer een vierde van de industriële jobs te maken had met de bouw, is dit aandeel gestegen tot ongeveer een derde. Als de Vlaamse regering de industrie wil redden, zal dit steeds vaker moeten gebeuren door de bouw te stimuleren. Dit is zeker het geval voor West-Vlaanderen met zijn groot aandeel aan bouwgebonden industriële bedrijven, zoals dus ook Bekaert.

Forse terugval van appartementsbouw aan de kust

Nog een ander opvallend fenomeen van de laatste jaren is dat de appartementsbouw in de kustgemeenten er nog sterker op achteruitging dan in de andere West-Vlaamse gemeenten. Het gevolg is dat tijdens de eerste acht maanden van 2011 buiten de kustgemeenten evenveel flats werden opgetrokken als in de kustgemeenten. In het begin van 21ste eeuw werden aan de kust nog meer dan dubbel zoveel flats opgetrokken als in het binnenland. Dit wijst op een grotere mate aan verstedelijking in het West-Vlaamse binnenland.
Build for Life