Interieur

Batibouw onderzoekt de interieurdecoratietrends

Batibouw onderzoekt de interieurdecoratietrends
Al meer dan 50 jaar staan Batibouw en haar exposanten mensen bij in het maken van de juiste keuze voor wat hun bouw-, verbouw- en interieurplannen betreft. Aangezien Batibouw behalve tijdens de elf dagen van de beurs, ook het gehele jaar door een referentie voor de bouwsector wil zijn, trachten de organisatoren regelmatig peilingen te doen om de laatste bouwtrends in kaart te stellen. Deze keer is Batibouw nagegaan wat er leeft bij de mensen wanneer het gaat om de decoratie en inrichting van hun woning. Deze interieurdecoratie-enquête bij de lezers van de Batibouw-nieuwsbrief kende volgende opvallende resultaten:

Een grote meerderheid van de respondenten hecht veel belang aan zijn of haar interieur en de meesten gaan er creatief mee aan de slag

Maar liefst 84% gaf blijk van een zeer grote interesse in de inrichting van de woonst. Dit wil zeggen dat zij minstens om de 10 jaar de kleuren van de muren veranderen, alsook de bijbehorende deco-accessoires. Binnen deze groep gaf meer dan een derde toe zelfs “interieurverslaafd” te zijn en altijd de laatste nieuwe hippe interieurdecoratie te willen hebben. Het gemiddelde budget dat jaarlijks aan decoratie wordt besteed, bedraagt voor de meeste ondervraagden (61%) dan ook minimum €500. 43% van de respondenten maakt daarnaast ook graag zelf iets om de woning mee te decoreren. De stap om zich te laten bijstaan door een binnenhuisarchitect wordt door 7% overwogen, en werd door 15% in het verleden reeds gezet. Bij diegenen die hiervoor niet opteren, is dit voor 40% onder hen uit budgettaire redenen.

Eclecticisme van stijlen komt het vaakst voor

Voor wat de interieurstijlen betreft, liggen de meningen sterk uit elkaar. 24% van de respondenten meent dat zijn interieur als een “mix van stijlen” kan worden beschouwd. 21% acht zijn woondecoratie eerder modern, en 16% vindt dat hij over een klassiek interieur beschikt. De overige respondenten hebben uiteenlopende smaken binnen de brede waaier aan andere stijlen die er zijn zoals romantisch, industrieel, exotisch, landelijk, …

Villa meest geliefde woning

Wanneer hen werd gevraagd voor welk type woning ze zouden opteren indien geld geen drempel zou zijn, opteerde maar liefst 33% voor een villa. Daarnaast bleken bij de respondenten ook het herenhuis (19%) en de fermette (12%) in trek. Het romantische idee om een kasteel te bewonen, kon slechts 8% van de ondervraagden bekoren.

Zitkamer meest populair, maar ook keuken niet onbelangrijk

De zitkamer wordt door meer dan de helft (55%) van de ondervraagden beschouwd als de absolute favoriete plek in huis. Toch koos daarnaast ook 19% voor de keuken als de meest geliefkoosde plaats om zich binnenshuis te vertoeven. Het feit dat de keuken meer en meer een echte leefruimte wordt, alsook de populariteit van het hobbykoken en de vele kookprogramma’s, zullen deze keuze waarschijnlijk hebben beïnvloed.


Het is duidelijk dat inrichting en decoratie de mensen niet onbewogen laat. De meesten nemen af en toe toch een onderdeel van het interieur onder handen en naast aangekochte spullen, brengt men graag een eigen toets aan. Er wordt overigens eerder geopteerd om de inrichting zelf onder handen te nemen, dan om dit werk aan een interieurarchitect over te laten, hoewel budgettaire redenen hier bij sommigen ook de oorzaak van kunnen zijn. Het feit dat mensen hier en daar zelf iets veranderen, verklaart waarschijnlijk ook waarom velen hun woning als een “mix van stijlen” beschouwen. De meesten hechten vooral belang aan de woonkamer, maar toch bijna een vijfde van de ondervraagden opteert in de eerste plaats voor de keuken als favoriete plek.

Kriebels gekregen? Wie zin heeft om de binnenruimte een nieuwe toets te geven of volledig te herinrichten, kan binnenkort inspiratie en decoratie-ideeën opdoen op de woon- en interieurbeurs COCOON. Deze beurs neemt van 20 t/m 28 november opnieuw 5 hallen van Brussels Expo in beslag en zorgt met haar 300 stands voor een overvloed aan keuze, voor zowel de keuken, eetkamer en zithoek als voor de badruimte, slaapkamer, dressing én buiten.