Verwarming & Sanitair

Batibouw nieuws: WKK-microsysteem voor particulieren

Ontdek in 2011 een technologie die écht voordeel biedt: produceer je eigen elektriciteit door je woning en het water voor sanitair op te warmen! Dankzij WhisperGen 1kW, het allereerste WKK-microsysteem voor particulieren, is dat vandaag mogelijk. Deze nieuwe technologie zal voor de eerste keer voorgesteld worden tijdens Batibouw. Voor wie houdt van concrete resultaten op het vlak van energiebesparing.

WKK ligt aan de basis van deze technologie en is de gelijktijdige productie van elektriciteit en warmte vanuit eenzelfde primaire energiebron. Een WKK-microsysteem bestaat uit een thermische motor met een elektrisch vermogen van minder dan 50 kW/u, gekoppeld aan een generator die tegelijkertijd warmte en elektriciteit produceert. Deze techniek heeft twee grote voordelen: een netto-energierendement dat hoger is dan wanneer elektriciteit en warmte afzonderlijk worden geproduceerd en een aanzienlijk ecologisch voordeel, met veel minder CO2-uitstoot.

“Niets gaat verloren, alles wordt omgezet”

Het WKK-microsysteem WhisperGen 1 kW bestaat uit een Stirlingmotor, een externe verbrandingsmotor, die met aardgas of propaan wordt gevoed. Deze motor drijft een wisselstroomgenerator aan die de mechanische energie in elektriciteit omzet. De overtollige warmte van de motor wordt gerecupereerd via warmtewisselaars en voedt het verwarmingscircuit. De generator produceert elektriciteit die op de plaats van verbruik kan worden gebruikt of die kan worden teruggestuurd naar het distributienet.

Justin Dereppe, Ingenieur bij Electrotech: “Een huishouden van 4 tot 5 personen verbruikt gemiddeld zo’n 4000 kW per jaar. De WhisperGen 1kW produceert er 3000. Na een jaar gebruik, betekent dit dat het gemiddeld gezin 60 tot 75% bespaart op zijn energierekening. Het gebruik ligt natuurlijk hoger in de winter dan in de zomer, maar het belangrijkste is om op het einde van het jaar tot een evenwicht te komen wat de elektriciteitsproductie betreft.” Indien het elektriciteitsgebruik hoger is dan de hoeveelheid elektriciteit die door het WKK-microsysteem wordt geproduceerd, neemt het distributienet het over.

Financieel interessant?

Micro-WKK is niet alleen beter voor het milieu, het is ook voordelig voor de portemonnee. Een gemiddeld gezin van 4 personen kan tot 1.000 euro per jaar besparen, hetzij tot 75% van de energiefactuur. Particulieren kunnen via de website een schatting laten maken van hun voordeel met het WKK-microsysteem WhisperGen. Investeren in een WKK-microsysteem is vandaag dus niet alleen rendabel maar ook financieel interessant. Voor een volledig en (door een erkende installateur) geïnstalleerd systeem met een waarde van 15.000 euro bedraagt de afschrijvingsperiode rond de vijf jaar (variabel in functie van het energieverbruik en de energieprijzen) met verschillende premies en tal van voordelen.

Door een WKK-microsysteem in je woning te installeren, kan je volgende financiële voordelen genieten:
• Regionale premie:
- Vlaams Gewest: 20% (gepland voor 2011)
- Waals Gewest: 20% van de factuur
- Brussels Hoofdstedelijk Gewest: 25%
• Provinciale en/of gemeentelijke premie (in bepaalde provincies en gemeenten)
• Premie van netbeheerder (uitsluitend in het Vlaams Gewest)
• Compensatiesysteem tussen verbruikte en geïnjecteerde elektriciteit (uitsluitend in het Waals Gewest)
• Groenestroomcertificaten verhandelbaar op de markt
• Voor particulieren: belastingvermindering van 40% (aftrekbaar gedurende 4 jaar tot een bedrag van 2.770 euro/jaar) en Groene Lening waarvan de interesten fiscaal aftrekbaar zijn.

Groene energie!

Bij de productie van elektriciteit in een elektriciteitscentrale gaat 55% van de primaire energie verloren in de vorm van warmte en transportverliezen. Door elektriciteit te produceren met een WKK-microsysteem op de plaats van verbruik worden deze verliezen met minstens 10% beperkt. De eindconsument kan beschikken over 90% van de primaire energie. Bijgevolg vermindert hij met WhisperGen zo jaarlijks de CO2-uitstoot met meer dan één ton.

In 2020 zouden 200.000 huishoudens in België uitgerust moeten zijn met dit type verwarmingsinstallatie. Dat zou 200 megawatt opleveren, en zou meteen ook de bouw van een nieuwe kerncentrale overbodig maken.

WhisperGen 1 kW in de praktijk

WhisperGen 1 kW voldoet aan de behoeften van een woning (huis of appartement) van 80 m² tot 250 m², 2 tot 6 personen.
Het systeem is even groot als een klassieke ketel en werkt heel stil. WhisperGen 1 kW functioneert ook als een gewone verwarmingsketel, zonder in te boeten aan comfort. Het volledig automatische systeem kan door de gebruiker worden geprogrammeerd. De installatie van de WhisperGen 1 kW neemt een dag in beslag. Het WKK-microsysteem kan standaard worden aangesloten op gas, het waternet en het elektriciteitsnet. De aanbevolen configuratie is met een voorraadvat (570 l: 150 l sanitair warm water en 420 l warmwaterreserve). Om de vraag en de productie van warm water los te koppelen, de verwarmtijd te vermijden en het aantal in-/uitschakelingen te beperken, moet het warm water dat door het WKK-microsysteem wordt geproduceerd, worden opgeslagen in een voorraadvat of een buffervat. Het onderhoud van de WhisperGen moet zoals dat van een normale verwarmingsketel gebeuren: jaarlijks.

Prijs: 15.000 euro excl. btw, installatie door een erkende installateur inbegrepen