Algemeen

Batibouw 2012 : Eigen huis als vierde pijler pensioen

Van zaterdag 3 tot en met zondag 11 maart opent Batibouw de deuren voor het grote publiek. Bijna 1.000 exposanten zetten er op deze jaarlijkse afspraak hun beste beentje voor, zodat alle paleizen van Brussels Expo gevuld zijn. In de aanloop naar deze 53ste editie van Batibouw zorgden politieke en economische hervormingen er voor dat de bouwsector volop in de schijnwerpers stond. Vooral de aanpassingen aan het premielandschap zorgden geregeld voor paniekberichten. Een door Batibouw gevoerde enquête over het afschaffen van de federale premies – met 4198 respondenten – toonde aan dat de Belg met (ver)bouwplannen op dit moment een eerder afwachtende houding aanneemt. Een uitstekend moment dus om eens aan te kloppen bij Geert Maes, Algemeen Directeur van beursorganisator FISA.

“Uiteraard gaat een uitdagende economische hervormingsperiode gepaard met een groot aantal vragen. Meer autonomie voor de gewesten betekent soepeler kunnen inspelen op een regionaal woonbeleid. Het jammere is echter de onzekerheid: welke premies zullen de gewesten (blijven) dragen? Die onzekerheid voedt enkel de ongerustheid bij de (ver)bouwende Belg. Net daarom is het belangrijk om er op te wijzen dat de ecologische en energetische doelstellingen dezelfde blijven, ook al zijn de premies voor energiebesparende wooninspanningen in federaal België wat afgeroomd. Dit bewees ook de druk bijgewoonde lezing van Connie Hedegaard, Europees Commissaris voor Klimaatactie, op donderdag 1 maart tijdens de professionele dagen van Batibouw. Duurzaamheid en energie-efficiëntie blijven sleutelwoorden in de sector, en deze stimuleren diezelfde sector om te zoeken naar innovatieve oplossingen. Daarenboven blijven investeringen in energie-efficiëntie een stevige meerwaarde bieden, zowel voor het milieu als voor de portefeuille. Denk bijvoorbeeld aan het belang van goede isolatie, waardoor men sowieso een toegevoegde waarde creëert.

Door de politieke hervormingen wordt het wel duidelijk dat de klassieke pensioenpijlers, zoals het wettelijk pensioen, sterk onder druk staan, en ook dit zorgt voor enige ongerustheid. Net daarom kan investeren in een eigen woning extra zinvol zijn. Een eigen huis kan immers als een extra buffer of zelfs als een ‘vierde pijler’ van het pensioen worden aanzien. Wie investeert in een woning bouwt aan de toekomst, en belegt op dit moment zeker en vast beter dan op een spaarboekje of op de aandelenmarkt.”

Geert Maes kijkt dus met veel enthousiasme vooruit. “De bouwsector heeft een enorm economisch belang voor ons land, en met Batibouw dragen wij daar ons steentje toe bij. Vele exposanten pakken daarenboven met speciale acties en kortingen uit. De beurs blijft dus een niet te missen afspraak.”
Build for Life