Verbouwen

Basisschool Tilia in Melsbroek onderging grondige metamorfose

Basisschool Tilia – zo genoemd vanwege de mooie oude lindebomen op de speelplaats - kreeg onlangs een grondige makeover. Met een beperkt budget gaf architect Fred Vrebos van ArchitectuurGroep Oosthoven (AGO) uit Oud-Turnhout het schooltje meer ruimte en een kleurrijke nieuwe look. De BL-plafonds passen perfect binnen het ontwerp en zorgen bovendien voor een aangename akoestiek.

Klein budget, groot resultaat
Het schooltje kampte al enkele jaren met een nijpend plaatsgebrek - enkele klasjes moesten zelfs ondergebracht worden in containerlokalen. De directie was dan ook dringend op zoek naar een oplossing. Het beperkte budget was hierbij echter een extra uitdaging. Dankzij de actieve zoektocht van de architect naar fondsen en de aangename en constructieve medewerking van het gemeentebestuur als opdrachtgever, is dit toch uitgegroeid tot een uitzonderlijk project.

Er werd beslist om het oude schoolgebouw grondig aan te pakken: op de buitenmuren na werd het volledig gestript. Het zadeldak ging eraf en werd vervangen door een halfrond boogdak. Op die manier werd op de bovenverdieping de ruimte gewonnen voor vier extra klaslokalen. Het nieuwe dak werd bekleed met zink, dat op sommige plaatsen ook op de gevel is doorgetrokken. De rest van de bestaande gevels werd rood gekaleid om te harmoniëren met de rode bakstenen van het nieuwe gedeelte.

Op de kop van het gebouw werd de school uitgebreid met een extra volume, dat loodrecht op dit bestaande gebouw staat. Het overspant als een brug de Thenaertsstraat gelegen aan de zijkant van de school. Dit opvallende volume huisvest het secretariaat en een computerlokaal voor de avondschool en geeft meteen een duidelijke inkom aan de school, een toegangspoort als het ware. In de toekomst zal de 'brug' aansluiten op een nieuwe refter en een polyvalente zaal, die gepland zijn op de plaats van de oude polyvalente zaal aan de overkant van de straat. Deze nieuwe volumes zullen niet alleen dienen voor Tilia, maar ook beschikbaar zijn voor de gemeenschap.


Akoestiek, esthetiek en duurzaamheid
Akoestiek was voor de architect een zeer belangrijk punt, niet alleen in de klaslokalen, maar ook in de gangen en het personeelslokaal. Daarnaast waren ook ruimtelijkheid en duurzaamheid aandachtspunten. Hij ging op zoek naar materialen en oplossingen die onderhoudsvriendelijk zijn, niet snel beschadigd raken en aan het eind van hun levensduur uiteindelijk recycleerbaar zijn.

Voor de plafonds viel de keuze op het BL-plafond van LCC. Het gaat om metalen plafonds met open voegen waar bovenop een akoestische isolatie wordt aangebracht. Hierdoor bekomt men over een breed spectrum een goede absorptie. De BL-plafonds zijn in alle ruimtes over de volledige oppervlakte toegepast, zodat de hele school nu verzekerd is van een aangename akoestiek. Bovendien zorgen ze met een brandstabiliteit van 30 minuten ook voor de broodnodige brandveiligheid.

Dankzij de mogelijkheid om de dragers van een BL-plafond te buigen, kon men in de lokalen op de bovenverdieping de kromming van het dak volgen. Op die manier worden deze ruimtes maximaal benut. De gebogen dragers van de BL-plafonds worden op maat gemaakt voor elk project en dus kan de architect precies aangeven hoe hij de kromming wil hebben.


Duurzame technieken
De aandacht voor duurzaamheid zit hem uiteraard niet enkel in de materiaalkeuze. Alle technieken van verlichting, ventilatie en verwarming worden centraal aangestuurd door een domoticasysteem. Op het gelijkvloers werd de grote plafondhoogte gehandhaafd, zodat daar via de oude, hoge raamopeningen overvloedig daglicht binnenvalt. Wanneer het nodig is, wordt het kunstlicht ingeschakeld via een systeem met daglichtsturing. In niet continu bezette lokalen, zoals gangen of sanitair, zijn bewegingsdetectoren geplaatst. Verse lucht wordt in de klassen binnengebracht via een centraal kanaal, dat in elk lokaal langs het plafond loopt.


Af, van binnen en van buiten
Bij de verbouwing werden tegelijk ook de binneninrichting en de buitenaanleg herbekeken. In het interieur komen dezelfde kleuren terug als in de gevel: grijs en rood. Zo zijn bijvoorbeeld de ramen grijs, maar de opengaande delen rood. Ook in het meubilair zijn overal rode accenten aanwezig, wat het geheel een speelse en gezellige sfeer geeft.

Als deel van het project werd ook de onmiddellijke omgeving van de school heringericht, en dat vooral met het oog op de veiligheid van de kinderen. Zo is de Thenaertsstraat nu een autovrij voeten fietspad geworden. Ook de speelplaats is opnieuw aangekleed met banken en speeltuigen - met behoud van de oude lindebomen natuurlijk.

Het eindresultaat is een project dat in elk opzicht 'af' is. De leerkrachten zijn in elk geval blij met hun nieuwe lokalen en de sfeer is er zo fijn, dat bezoekers zin zouden krijgen om opnieuw naar school te gaan. Of dat ook voor de leerlingen zo is, laten we in het midden...

Foto's: Bart Gosselin