Algemeen

Bart Tommelein huldigt WKK in bij Gyproc

Op 9 juni werd de warmtekrachtkoppeling (WKK) van Gyproc feestelijk ingehuldigd door Vlaams Viceminister-president en Minister van Energie Bart Tommelein. Dankzij deze nieuwe installatie zal Gyproc vanaf nu zelf het grootste deel van de elektriciteitsbehoefte voor de fabriek in Kallo opwekken. De installatie is volledig geïntegreerd in het productieproces waardoor zowel de elektrische als thermische energie die in de WKK worden opgewekt optimaal worden benut.

Dit project past in de duurzaamheidsstrategie van Gyproc die gericht is op maatschappelijk verantwoord ondernemen, onder meer via de productie van “Cradle to Cradle”-gecertificeerde gipskartonplaten en de promotie van gips-recycling. Bovendien bevestigen we met deze nieuwe technologie onze positie bij de modernste en meest energie-efficiënte fabrieken in onze sector.

De nieuwe energiecentrale die werd gebouwd door Vanparijs Engineers (recent overgenomen door EDF Luminus) heeft een elektrisch vermogen van 2000 kW en een totaal rendement van niet minder dan 90%! Ter vergelijking, de klassieke energiebevoorrading via gas en elektriciteit laat een rendement van slechts 50% toe.

Ook de carbon footprint van het productieproces daalt hierdoor met naar schatting 1700 ton CO2 per jaar, wat dan weer overeenkomt met de hoeveelheid CO2 die 57.000 bomen opslaan wanneer ze een jaar groeien.
De Gyproc-platen worden hierdoor weer een stukje “groener”.

Bart Tommelein huldigt WKK in bij Gyproc

Ook interessant


Build for Life