Bedrijfsnieuws

Ballast Nedam in handen van TCN en Wedge

Projectontwikkelaar TCN Property Projects en belegger Wedge International willen Ballast Nedam volledig overnemen. De bedrijven hebben al overeenstemming bereikt over de aankoop van Hochtiefs 48-procentsbelang in de Nieuwegeinse bouwer.

Algemeen directeur R. Stroink van TCN zegt dat na de overname van het belang van Hochtief wordt gestreefd naar een meerderheidsbelang in Ballast Nedam.

”We zullen kijken of we snel een belang van 50 procent kunnen krijgen. En op termijn denken we aan een volledige overname. Maar alles zal in overleg gaan met het bestuur van Ballast Nedam.”
Het bouwconcern zelf staat niet onwelwillend tegenover een complete overname, laat concernwoordvoerder A. van Kessel weten. “We verwelkomen beide partijen”, zegt zij. “TCN en Wedge hebben de intentie om gezamenlijk de meerderheid van de aandelen van Ballast Nedam te verwerven. Daarover zal nog nader moeten worden gesproken. Dat gesprek gaan wij in ieder geval niet uit de weg.”
Ballast Nedam benadrukt evenwel dat het vooralsnog de touwtjes in handen blijft houden. TCN en Wedge krijgen door de aankoop van het Hochtief-belang weliswaar ieder 24 procent van de aandelen in handen; daarmee hebben ze gezamenlijk nog geen besturingscontrole over Ballast Nedam.
Vorig jaar probeerde investeringsmaatschappij Egeria van de familie Brenninkmeijer nog de Nederlandse bouwactiviteiten van Ballast Nedam in te lijven. Dat lukte uiteindelijk niet. Ballast Nedam-topman R. Kottman gaf er toen al blijk van wel te voelen voor een overname.

Strategisch
TCN-directeur Stroink ziet het belang in Ballast Nedam niet als investering, maar als een volgende stap in de ontwikkeling van zijn bedrijf.
“Wij hebben een sterke ontwikkelingspoot en exploiteren objecten in binnen- en buitenland. Met Ballast Nedam krijgen we er ook engineering en uitvoering bij”, aldus Stroink. “De horizontale integratie van het bouwproces is al langer ons doel. Strategisch is het heel belangrijk: de overheid zal immers steeds meer overlaten aan marktpartijen.”
Door de lage beurskoers is Ballast Nedam een relatief goedkope prooi voor TCN en Wedge. Voor het belang van Hochtief moeten de twee ongeveer 50 miljoen euro neerleggen. Hochtief kocht het aandelenpakket in 1994 van British Aerospace. Vorige maand meldde Cobouw dat de Duitse bouwer voor de keuze stond: óf Ballast Nedam helemaal kopen óf het minderheidsbelang afstoten. Hochtief was toen al in gesprek met de twee kopers.
Investeringsmaatschappij Wedge versterkt met het 24 procentsbelang in Ballast Nedam zijn greep op de Nederlandse bouw. Het bedrijf, eigendom van de Libanese zakenman I. Fares, bezit ook zo'n 9 procent van de aandelen van de BAM Groep. Wedge was al eerder aandeelhouder van Ballast Nedam, eind jaren zeventig. In 1983 kreeg de investeerder het bouwbedrijf volledig in handen. In 1988 gingen de aandelen over naar British Aerospace.
Build for Life