Interieur

Bakstenen in glas: terug van weggeweest

Je zag ze vroeger wel meer: bakstenen in glas. Nu zijn ze terug van weggeweest, maar dan wel in een opgefriste versie voor multifunctioneel gebruik. Droom je van een ondoorzichtige, kleurrijke of brandveilige toepassing? Kan allemaal. Glazen bouwblokken kun je zelf naar believen stapelen met behulp van profielen en lijm. Of je kunt snel muren laten vormen met in de fabriek samengestelde elementen.

Doe-het-zelf, dat betekent steen voor steen opbouwen. Doe je een beroep op een vakman, dan zal hij voorgevormde panelen verankeren. Bij Verhaert & Co kost zo'n paneel van 1 m x 2 m geplaatst 900 euro. Het gaat dan om gezandstraalde glasstenen. Die hebben als nadeel dat er vingerafdrukken op achter blijven en die laten zich niet zo makkelijk verwijderen. Daarom opteren kritische kopers tegenwoordig nogal gauw voor de meer onderhoudsvriendelijke geglazuurde uitvoering. Meerprijs: 80 euro.

Uitgebreid gamma
Qua onderhoud volstaat regelmatig ontkalken, reinigen met een gangbaar middel voor de badkamer en goed naspoelen. Het gamma heldere stenen biedt nu ook de variëteiten gewolkt en met strepen. Er bestaan er zelfs met een spiegelend effect. Revolutionair zijn zeker diegenen in kleur. De waaier is oneindig. Glasstenen met een matte look zijn ook heel populair. Combineer ze voor een douche met doorzichtige exemplaren en je creëert een strook die de privacy vrijwaart, maar door de transparantie blijft het toch zalig baden in licht. Vroeger was een 4 mm voeg onvermijdelijk. Nu is 1 mm al haalbaar. Gevolg: de blokken zijn veel meer een egaal vlak. Ideaal als je houdt van sober en strak.

Met de nieuwste glasstenen kun je dus alle kanten op. Vorm er een douche mee en je hebt geen wandtegels nodig. Je kunt er een toog mee bouwen, of zelfs een vloer. Glasstenen weren geluid en koude, net zoals ramen met dubbel glas. Bovendien verhoogt het ruimtegevoel en geef je je een woonst een speels en opvallend accent.

Muren bouwen
Zelf muren bouwen in glasstenen kan perfect. Naast de bouwblokken heb je speciale lijm, siliconen en pvc-latten (als tussensteun) nodig. Een kit waar je een wand van 97 cm x 1m95 mee kunt optrekken, komt op 115 euro. Nog apart te betalen zijn de glasstenen zelf. Die variëren van 1,20 tot 10,57 euro per stuk naargelang het model. Meest gebruikt is het formaat 19 cm x 19 cm. Maar je hebt keuze zat: het grootste vierkant heeft een zijde van 30 cm en je hebt ook de langwerpige uitvoeringen: 9 cm x 19 cm en 11,50 cm x 24 cm. Je kunt de blokken binnen ook in een houten kader verwerken. Werk bij gekleurd glas met voegspecie die qua tint mooi aansluit. Om een beeldige ronde muur te bekomen heb je stenen nodig die minstens 9 cm x 19 cm meten. Bij de firma Bouwmag moet je als zelfbouwer gemiddeld rekenen op 250 euro/m2. Noteer dat het BSH-model 10 in plaats van 8 cm dik is. Meerprijs: 200 euro/m2. Maar het is dan ook bewezen dat deze vuurvaste glazen baksteen bij brand pas na een uur begeeft.