Algemeen

Bacterie beschermt gebouw tegen aardbeving

Bacteriën in de bodem kunnen helpen gebouwen te beschermen tegen aardbevingen. Dat zeggen Amerikaanse ingenieurs van de University of California in the Journal of Geotechnical and Geoenvironmental Engineering. Door de bacterie wordt losse zandgrond omgezet in hard gesteente, aldus de onderzoekers.
Volgens professor Jason DeJong kan bij een aardbeving zandgrond 'vloeibaar' worden, met desastreuze gevolgen voor gebouwen. Om dit tegen te gaan worden nu nog chemicaliën ingespoten. Deze middelen kunnen echter toxische effecten hebben, aldus DeJong.

Bij de nieuwe, 'natuurlijke' methode wordt gebruik gemaakt van de 'Bacillus pasteurii'. Deze microbe 'kleeft' losse zandkorrels aan elkaar met behulp calciumcarbonaat. Toen de wetenschappers ook nog eens zuurstof en nutriënten toevoegden, bleek het vloeibare zand stevig en hard te worden.

De onderzoekers zijn nu bezig om de techniek gereed te maken voor de praktijk. Ze zijn op zoek naar geld om de bacterie te testen in een speciale aardbevingsimulator (foto). Klik hier voor meer informatie over het onderzoek.

Ook interessant


Build for Life