Nieuwbouw

BTW kwestie: Laat kopers van huizen kiezen

Een oplossing voor het btw-probleem. Ik geloof dat we de oplossing gevonden hebben in de discussie over btw op bouwgronden: Laat de kopers kiezen tussen het btw-stelsel of dat van de registratierechten. Juridisch is er geen bezwaar tussen kiezen voor het btw-stelsel of dat van de registratierechten.

Onze oplossing zal geld kosten aan de federale regering, maar CD&V-interim-voorzitter Wouter Beke heeft al gezegd dat geld niet het probleem is, zolang wie een woning koopt maar niet onder de maatregel lijdt. Ik denk dat onze oplossing perfect beantwoordt aan de eisen van Europa, zonder dat wie een huis koopt daarvoor moet opdraaien.

Minister van Financiën Didier Reynders (MR) baseert zijn beslissing namelijk op een Europees arrest dat stelt dat de belasting op bouwgrond gelijk moet zijn aan die op de huizen. Daarom laat hij sleutel-op-de-deurwoningen en appartementen volledig onder het btw-stelsel vallen.

Tot nog toe werd op het nieuwbouwhuis 21% btw betaald, en op de grond 10% registratierechten. In het nieuwe systeem zou dat dus 21% worden, wat sommige kopers 5.000 tot 20.000 euro of meer kan kosten. Maar voor bedrijven valt dat juist positief uit, omdat ze de btw kunnen recupereren.

Precies daarom mijn voorstel: we laten iedereen kiezen onder welk stelsel ze kopen. Wij hebben dat door een advocatenkantoor laten onderzoeken, en dat kan perfect. Voor de regering is dat een oplossing, omdat ze tegemoetkomt aan het Europees arrest, en de kopers worden niet op meerkosten gejaagd.

Alvast binnen de Vlaamse regering vindt dit voorstel een gretig gehoor.

Ook interessant