Bedrijfsnieuws

BPF Bouwinvest realiseert rendement van -10,5% in 2009

BPF Bouwinvest, de vastgoedonderneming van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (BPF Bouw), heeft in 2009 een rendement gerealiseerd van -10,5 % op het gemiddeld totaal geïnvesteerd vermogen, vooral door herwaarderingen bij projectontwikkeling en in het buitenland.

In 2009 daalde het geïnvesteerd vermogen van € 5,7 mrd naar € 5,1 mrd per ultimo 2009. Het saldo van aan- en verkopen bedroeg in 2009 € 36 mln. Het geïnvesteerd vermogen per ultimo 2009 is opgebouwd uit € 3,8 mrd Nederlands vastgoed, € 0,3 mrd Nederlandse grond- en ontwikkelposities en € 1,0 mrd aan deelnemingen in buitenlandse niet-genoteerde vastgoedfondsen.

Het totale rendement op de Nederlandse vastgoedportefeuille, vrijwel geheel bestaande uit woningen, kantoren en winkels, is in 2009 uitgekomen op -5,8%. Het directe rendement bedroeg +2,1 % en werd beïnvloed door gemaakte kosten voor de verbetering van circa 8000 woningen in de portefeuille. Het indirecte rendement bedroeg -7,9% als gevolg van de waardeontwikkeling op de Nederlandse vastgoedmarkten.

Door de sterk verslechterde marktsituatie heeft met name de herwaardering van alle grond- en ontwikkelposities geleid tot een negatief rendement van -19,2% op Nederlandse projectontwikkeling.

Het totale rendement op de deelnemingen in Europa, Verenigde Staten en Azië bedroeg -20,8%. De waardedalingen op de buitenlandse vastgoedmarkten, in combinatie met de in het verleden toegepaste hoge mate van financiering met vreemd vermogen, zijn de voornaamste oorzaken van dit rendement.

Zoals in 2009 aangekondigd, is de Nederlandse vastgoedportefeuille sinds 1 januari 2010 ondergebracht in drie Nederlandse sectorfondsen, te weten woningen, winkels en kantoren. Deze fondsen worden vanaf medio dit jaar opengesteld voor andere institutionele beleggers. De grond- en ontwikkelposities voor woningbouw maken deel uit van het woningfonds om kwalitatief goede woningen aan dit fonds toe te kunnen blijven voegen.

BPF Bouwinvest verzorgt het management van de fondsen en beheert daarnaast de buitenlandse deelnemingen voor BPF Bouw en de grond- en ontwikkelposities die geen deel uitmaken van het woningfonds. Het betreft hier hoofdzakelijk grond- en ontwikkelposities voor commercieel vastgoed en gebiedsontwikkelingen.

De vastgoedbeleggingsmarkt lijkt haar dieptepunt bereikt te hebben en doet voorzichtige stappen richting herstel. Echter, veel van de onderliggende fundamenten in de gebruikersmarkten kennen nog steeds een negatieve ontwikkeling. De waarde van vastgoedobjecten zal daarom nu vooral beïnvloed worden door de neerwaartse ontwikkeling van de huurniveaus in plaats van een correctie van de aanvangsrendementen zoals in afgelopen jaar het geval is geweest. Echt herstel van de vastgoedbeleggings-markten zal hierdoor nog enige tijd vergen en zich niet voordoen voor eind 2010.
Build for Life