Architectuur

BNI-lezing: Spatial Senses #3

De zintuigen spelen een cruciale rol bij de beleving van de wereld om ons heen. Wat we zien, horen, ruiken, proeven en voelen bepaalt hoe we die wereld ervaren. In de eerste lezing van de reeks Spatial Senses kwamen alle zintuigen aan bod. In de tweede lezing stond de neus centraal. En in de derde lezing op 30 juni laat Simone de Waart, ontwerper en materialenexpert, de impact van materialen zien én voelen.

Een goed ontwerp begint volgens De Waart met een weloverwogen materiaalkeuze. Hierbij is niet alleen de visuele impressie van belang, maar vooral ook de tactiele ervaring. In haar lezing gaat ze in op de rol van de zintuigen bij de toepassing van materialen. “Hoe bewust zijn we ons van de impact van de tast van een materiaal? Kunnen we die als ontwerper inzetten in het ontwerpproces en zo aansluiten bij de gewenste gebruikservaring?” Ter inspiratie geeft ze voorbeelden van nieuwe ontwikkelingen, die van binnen en buiten de wereld van het interieur komen. En ze laat zien dat geïntegreerde technologie en duurzaamheid een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van nieuwe materialen die de beleving prikkelen.

Simone de Waart

Simone de Waart (1967) studeerde in 1994 af als industrieel vormgever aan de Design Academy Eindhoven. Tijdens haar studie deed ze een uitwisselingsproject waarbij ze interieur- architectuur en design studeerde aan de academie van Gothenburg in Zweden. De Waart is creatief directeur van Material Sense, dat zij in 2002 heeft opgericht. Material Sense is een netwerk voor designers, onderzoekers en bedrijven dat focust op materiaalgeoriënteerde productontwikkeling door middel van research, educatie, projecten, workshops en tentoonstellingen (www.materialsense.com). Ze geeft sinds 2002 les op de TU Eindhoven aan de faculteit Industrial Design. Ze geeft gastles op de HKU, de Rietveld Academie, de HAS Food Design en ook internationaal is De Waart actief op het gebied van materiaalonderzoek en -ontwikkeling. Ze wil ontwerpers inspireren en bewustmaken van de mogelijkheden van materialen.

Informatie

lezing: Spatial Senses #3
spreker: Simone de Waart
taal: Nederlands
datum: 30 juni 2011
tijd: 19:30 inloop, 20:00-21-00 lezing, vanaf 21:15 napraten in Café de Zwijger
locatie: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam, www.dezwijger.nl
toegang: gratis
aanmelden: mail naam en functie voor 27 juni naar secretariaat@bni.nl
informatie: www.bni.nl
twitter: volg de BNI

Ook interessant