Interieur

Spatial Senses #2: aanmelden voor 16 mei!

De zintuigen spelen een cruciale rol bij de beleving van de wereld om ons heen. Wat we zien, horen, ruiken, proeven en voelen bepaalt hoe we die wereld ervaren. In de eerste lezing van de reeks Spatial Senses kwamen alle zintuigen aan bod, in de tweede lezing zoomt Adam Tasi van SmartNose in op de neus.

Wat doet geur met mensen? Dat is de vraag die Tasi, algemeen manager van geurmarketing bedrijf SmartNose, dagelijks stelt. “De neus staat in recht- streekse verbinding met de hersenen. Geur roept direct, en vaak onbewust, gevoelens, herinneringen en beelden op. Geur is emotie.”

Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat het inzetten van geuren in ruimtes het welbevinden en het gedrag van mensen beïnvloedt. Bij Politie Rotterdam-Rijnmond bijvoorbeeld testte SmartNose in samenwerking met zusterorganisatie Senta Multisensory concepting en de universiteit Nijmegen de invloed van geuren op arrestanten. Bewezen werd dat door de verspreiding van sinaasappelgeur de toediening van kalmerende medicijnen op jaarbasis met vijf tot tien procent verminderd kan worden.

Ook de verspreiding van Chocolate Chip Cookie geur in een bekende CoffeeCorner in Groningen had een uiterst positief effect. Klanten voelden zich prettiger in de ruimte, ze percipieerden de prijzen als lager, ze maakten meer mond op mond reclame en dit alles leidde ertoe dat de omzet omhoog ging. Aan de hand van diverse aansprekende voorbeelden en welriekende proefjes gaat Adam Tasi donderdag- avond 19 mei in op de toepassing van geuren en het effect daarvan op de beleving van ruimtes.

Adam Tasi

Adam Tasi deed tijdens zijn studie bedrijfsweten- schappen onderzoek naar het effect van geur op de beleving van dienstverlening. Na zijn studie werd hij begin 2008 algemeen manager van SmartNose. Dit Amersfoortse bedrijf is gespecialiseerd in het gericht gebruik van geuren en smaken. SmartNose heeft al twintig jaar ervaring met geurmarketing en werkt onder meer in opdracht van retailers, overheidsinstellingen en multinationals. Tasi leidt bij SmartNose projecten voor bedrijven als Unilever, Sara Lee en Kraft, maar ook voor non-profit organisaties als CliniClowns en Rijkswaterstaat. `

Informatie

spreker: Adam Tasi
taal: Nederlands
datum: 19 mei 2011
tijd: 19:30 inloop, 20:00-21:00 lezing, 21:00-21:15 vragen, vanaf 21:15 napraten in Café de Zwijger
locatie: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam, www.dezwijger.nl
toegang: gratis
aanmelden: mail voor 16 mei naam en functie naar secretariaat@bni.nl
meer lezingen: Spatial Senses #3 is op 30 juni 2011, 20:00 uur, Pakhuis de Zwijger, Amsterdam.
Na de zomer volgen tot het einde van het jaar nog drie lezingen in de reeks Spatial Senses.