Architectuur

BNA Gebouw van het Jaar 2008 voor Bedaux de Brouwer

In het Parktheater te Eindhoven is op donderdag 10 april het project Pieter Vreedeplein / IJzerstraat van Jacq. de Brouwer (Bedaux de Brouwer Architecten) uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2008 Regio Zuid. De jury onder leiding van Mariet Schoenmakers (AM Vastgoedontwikkeling) selecteerde het uit zesenvijftig inzendingen en was vol bewondering voor dit werk: ‘Hier is een bovengemiddeld architect aan het werk geweest.’

Uit het juryrapport: ‘Het markant oprijzende appartementendeel met een machinale luikenpartij in een groot gevelvlak zal uitgroeien tot één van de herkenningsbeelden van Tilburg. De ambachtelijkheid van de architect straalt er van af. Er is sprake van een voortreffelijk materiaalgebruik en uitmuntende detaillering. Zoals de architect zelf zegt: er is gestreefd naar stedenbouwkundige sensibiliteit gecombineerd met architectonische eigenzinnigheid. Volgens de jury is hij daar volledig in geslaagd.’

Jacq. de Brouwer ontving uit handen van de juryvoorzitter de speciale BNA Gebouw van het Jaar plaquette: een aluminium gevelbord ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben met typografie van Reynoud Homan. De plaquette sluit aan bij de reeks die een aantal jaar geleden is geïnitieerd door het Nederlands Architectuurinstituut met de bedoeling gebouwen een afzender te geven.

Nominaties voor de landelijke hoofdprijs

De jury bestaande uit Mariet Schoenmakers (juryvoorzitter), Jurjen van der Meer, Hugo de Clercq, Peter Groot en Ruud Brouwers wees naast de winnaar nog vijf genomineerden aan:

- Avans Hogeschool Tilburg van Joost Ector (Ector Hoogstad Architecten, Rotterdam)
- Bosscherhof Maastricht van Han Westelaken (Architecten aan de Maas, Maastricht)
- 32 Kwadrantwoningen Eindhoven van Hans de Mare en Joost Brouwer (Van den Pauwert architecten, Eindhoven)
- Niekée – Dynamische leerwereld Roermond van Erik Schotte (LIAG architekten en bouwadviseurs, Den Haag)
- Politiebureau Schijndel van Maarten Willems (De Twee Snoeken, ’s-Hertogenbosch)

Alle zes de projecten dingen mee naar de nationale hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2008, die op 24 april in Hilversum wordt uitgereikt. Een overzicht van alle ingezonden projecten is te zien op www.bnagebouwvanhetjaar.nl.