Bedrijfsnieuws

BAM levert een miljard euro omzet in

BAM Groep verliest volgend jaar een miljard euro aan omzet.

Voor dit jaar houdt Nederlands grootste bouwbedrijf BAM Groep nog vast aan een totaalomzet van 7,7 miljard euro. De winst zal rond de 80 miljoen euro uitkomen.

Dat heeft BAM gisteren bekendgemaakt. Verkoop van de baggerpoot Ballast HAM Dredging aan Van Oord AZC betekent dat de Bunnikse aannemer volgend jaar zo’n 650 miljoen euro aan omzet moet missen. BAM houdt wel een belang in de bagger, maar dat wordt straks niet meer opgenomen in de cijfers. Het overige omzetverlies, zo’n 300 miljoen euro, wordt veroorzaakt door de verslechterde bouwmarkt.
Na bestudering van de cijfers over het derde kwartaal, die niet openbaar zijn gemaakt, concludeert BAM dat dit jaar naar verwachting afgesloten wordt met een winst van ongeveer 80 miljoen euro. De omzet zal uitkomen op 7,7 miljard euro. “Het is nu voor de derde keer dat we deze winst- en omzetverwachting afgeven”, zegt woordvoerder A. Pronk van BAM. “Daaruit kun je opmaken dat in het derde kwartaal sprake is van een consistente ontwikkeling.”

Portefeuille
Eind september had BAM voor 10,1 miljard euro werk in portefeuille. Exclusief de werkvoorraad van baggerpoot Ballast HAM Dredging bedraagt de orderporteuille 9,6 miljard euro. Hoewel BAM de werkvoorraad in Nederland ziet dalen, stijgen de orderportefeuilles van de buitenlandse dochterbedrijven. Van de orderportefeuille wordt waarschijnlijk 4,6 miljard in 2004 uitgevoerd. Daarmee is zo’n 67 procent van de verwachte omzet van 6,8 miljard euro voor dat jaar al veiliggesteld.
Met ingang van volgend jaar gaat BAM ook kwartaalcijfers publiceren. Het bouwconcern heeft zich vrijwillig onderworpen aan strengere regels van beursbedrijf Euronext. Volgens Pronk wil BAM zich daarmee “in positieve zin onderscheiden”.
BAM maakte gisteren verder bekend drie dochterbedrijven te verkopen aan het management van betreffende ondernemingen. Met de verkoop neemt het bouwbedrijf afscheid van honderd werknemers en 15 miljoen euro aan omzet.
Het gaat om de bedrijven Pevac, Petrol Systems & Services en BAM NBM Petrol Stations & Industry. Volgens het moederconcern is de toegevoegde waarde van de drie dochters “gering”. Bovendien maken ze in de ogen van het BAM-hoofdkantoor te weinig winst.
Pevac maakt toegangssystemen en constructies voor de beveiligingsmarkt. BAM NBM Stations & Industry bouwt en verbouwt onder meer brandstofverkooppunten. Petrol Systems & Services richt zich vooral op onderhoud van pompstations en voedselafvoersystemen. De ondernemingen komen nu in handen van Infraspecials, een bedrijf dat is opgericht door twee directeuren van de afgestoten BAM-onderdelen.
Build for Life