Bedrijfsnieuws

BAM in Duitse PPS-alliantie met Volker Wessels

Bouwbedrijf BAM is een alliantie aangegaan met Volker Wessels om in Duitsland samen in te schrijven op PPS-projecten en deze vervolgens uit te voeren.

"Onze activiteiten in Duitsland sluiten mooi op elkaar aan en dus werken wij in deze markt samen bij PPS-projecten," zegt CEO Wim van Vonno dinsdag in gesprek met Dow Jones Nieuwsdienst.

BAM is in Duitsland actief met civiele bouwactiviteiten, terwijl Volker Wessels daar vooral wegenbouwactiviteiten uitvoert en woningen ontwikkelt. "Met name de combinatie civiele bouw en infrastructuur biedt volgens ons mooie kansen," aldus Van Vonno.

Ook de Amerikaanse bouw-dienstverlener Fluor Corp is betrokken bij de samenwerking die eerder dit jaar van start ging. De partijen zullen samen inschrijven op PPS-projecten en deze vervolgens in een consortium ook uitvoeren.

BAM, het in 2003 van de beurs gehaalde Volker Wessels en Fluor opereren reeds samen bij de openbare inschrijving op de uitbreiding van een stuk Duitse autobahn in de buurt van Augsburg. "Dat traject loopt en we hopen dat project samen in de wacht te slepen," zegt Van Vonno.

De samenwerking zal zich volgens de BAM-topman, die eind dit jaar met pensioen gaat, vooral richten op de bouw van scholen en wegen in Duitsland. "Op PPS-niveau komen op die beide vlakken momenteel veel opdrachten vrij, dus kijken wij met name naar aanbestedingen in deze sectoren." Bij PPS-projecten neemt een bouwbedrijf niet alleen de bouw op zich, maar ook de financiering, ontwerp, planning, onderhoud en beheer na oplevering.

Bouwbedrijven zeggen graag PPS-opdrachten uit te voeren, omdat dit een hogere marge oplevert dan een op traditionele wijze uitgevoerde opdracht. Van Vonno zegt te hopen dat de samenwerking een succes wordt, zonder concrete verwachtingen uit te spreken. "We stappen hier natuurlijk in met het doel er iets moois van te maken. Ik verwacht dat we samen, dankzij de bundeling van onze activiteiten, sterker staan dan ieder voor zich."

Met de samenwerking in Duitsland hopen de partijen de moeizame omstandigheden op de Duitse bouwmarkt het hoofd te kunnen bieden. De Duitse activiteiten van BAM, goed voor zo’n 13% van de omzet van het bedrijf, leverden in 2004 een negatief operationeel resultaat op van 12,8 miljoen euro, terwijl de Duitse activiteiten van Volker Wessels een negatief bedrijfsresultaat (EBIT) van 8,6 miljoen euro opleverden, op een omzet aldaar van 306 miljoen euro, waarvan 123 miljoen euro in infrastructuur.

BAM werkt momenteel in PPS-verband in Nederland aan de HSL Zuid, de ombouw van de Rijksweg N59 naar een autosnelweg bij Rosmalen, met een bouwvolume van circa 235 miljoen euro, en de aanleg van de N31 in Friesland. In Belgie bouwt BAM op PPS-basis de paleizen van Justitie in Antwerpen en Gent. Daarnaast is BAM nog altijd in de race voor de aanleg van de Oosterweelverbinding bij Antwerpen, met een totale waarde van circa 1 miljard euro.

In 2006 worden in Nederland drie grote PPS-projecten op infragebied verwacht: de tweede Coentunnel, de aanleg van de A4 tussen Delft en Schiedam en het A2 tunnelproject bij Maastricht.
Build for Life