Algemeen

BAM en Talentgroep nog in race school-pps

De primeur van het pps-contract voor de bouw van het Montaigne Lyceum op Ypenburg kent nog twee deelnemers. BAM en de Talentgroep zijn doorgedrongen tot de ronde ?best and final offer?. In juni moet het contract met een van beide worden getekend.

Ontwerp en bouw een school voor twaalfhonderd leerlingen, zorg dertig jaar voor onderhoud en beheer, en financier de school. Dat was ongeveer de vraag die Den Haag aan geïnteresseerde marktpartijen voor de bouw van het Montaigne Lyceum op Ypenburg voorlegde. Nu, maanden later zijn er nog twee partijen over die door mogen naar de voorlaatste ronde: BAM, of beter gezegd HBG Bouw en Vastgoed, en de Talentgroep.

In die laatste groep zitten Strukton, Imtech en ISS, een hele grote internationale facility dienstverlener. Op de achterhand zit daarbij nog Barclay, de vierde bank van Engeland, die evenals ISS al ervaring heeft met private scholenbouw en -beheer.
BAM heeft in Nederland vooral ervaring met pps (publiek-private samenwerking) op het gebied van infrastructuur. Maar via HBG is er ook volop ervaring met Engelse utiliteitsprojecten zoals ziekenhuizen, politiebureaus en scholen.
Voor Nederland is dit project het eerste scholenbouwproject dat privaat wordt gefinancierd en uitgevoerd via een zogenoemd DBFM-contract (Design, Build, Finance, Maintain). Het Kenniscentrum Publiek-Private Samenwerking van het ministerie van Financiën heeft het Montaigne Lyceum uitgekozen als proefproject op dit gebied.
Volgens het Kenniscentrum voldoet het project aan alle eisen gesteld aan publiek-private projecten. Nut en noodzaak staan vast, er is commitment, het project zit ergens tussen de 10 en 12 miljoen euro en is financieel haalbaar.

Vastgoedbeheer
Volgens het kenniscentrum is juist een school een goed project voor pps-contracten. Vastgoedbeheer is nu eenmaal geen core-business van schoolbesturen. ?Die kunnen zich beter concentreren op hun onderwijstaken?, zo heet het. Zeker in deze tijd waarin die taken continu veranderen, hebben besturen en directies van scholen wel wat anders aan hun hoofd dan huisvesting. Aan de andere kant vragen ontwikkelingen in het onderwijs om aanpassingen aan gebouwen die vaak niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd.
De twee partijen die nog in de race zijn, moeten nu hun definitieve aanbieding doen. Eind april zal de aanbesteder daaruit een keuze maken. In juni dit jaar moeten de contracten worden getekend. Eind 2005 kunnen de deuren van de nieuwe school open.
Build for Life