Architectuur

B-architecten bouwt cultureel centrum Mehmet Akif

In Antwerpen start binnenkort de bouw van het nieuwe Turkse cultureel centrum met gebedsruimte Mehmet Akif.
De huidige infrastructuur van het Turks Cultureel Centrum in de Dendermondestraat is verouderd en te beperkt voor de goede werking voor de gemeenschap en de buurt. Het nieuwe culturele centrum bestaat uit 2 volumes. Het hoofdgebouw aan de straatzijde en een lager volume in het binnengebied. Tussen de twee gebouwen ligt een trapeziumvormige patio.

In het gebouw aan de Dendermondestraat bevinden zich alle onthaalfuncties van het culturele centrum: een cafetaria, verschillende vergaderruimtes, enkele leslokalen, een bibliotheek, enkele kantoren, ontmoetingsruimtes en een appartement.


© B-architecten 2012

De gebedsruimte bevindt zich in het binnengebied. De gebedsruimte is gericht naar Mekka wat een bijzondere dynamiek geeft aan de trapeziumvormige patio. Via kleine raamopeningen valt sacraal daglicht binnen. Het dak van de gebedsruimte volgt de glooiing van het interieur en refereert naar de grote koepels in de traditionele gebedsruimtes. De draagstructuur van de gebedsruimte is een pentagram met in het centrum een vijfhoekige vide.

De kolomstructuur van de verschillende gevels en rond de patio zijn een subtiele refererentie naar de opbouw van traditionele gebedsruimtes. De gevelvlakken tussen de witte betonnen kolommen worden ingevuld met mozaiektegels. Hiervoor zal worden samengewerkt worden met hedendaags kunstenaars.


© B-architecten 2012

Ook interessant