Duurzaam Bouwen

Awards Duurzaam Bouwen zijn uitgereikt

V&R The Solar Company uit Heusden-Zolder bouwde het meest Duurzame Kantoorgebouw van Limburg, en Roel en Els Plessers-Vandamme werden beloond met de Award Duurzame Woning. De beide winnaars kregen hun prijs op donderdag 31 maart uit handen van Frank Smeets, gedeputeerde van Milieu & Natuur. De Awards zijn een organisatie van Dubolimburg en Confederatie Bouw Limburg met als doel duurzaam bouwen in de provincie extra aandacht te geven.

Maar liefst 32 projecten werden ingediend voor de Awards: 5 kantoorgebouwen en 27 woningen. Na een eerste schifting aan de hand van het Referentieel Duurzame Woning van het WTCB en het Valideo-referentieel Duurzaam Kantoorgebouw én een plaatsbezoek kwam de vakjury – met daarin 12 professionals uit de diverse werkgebieden van duurzaam bouwen - tot een shortlist van 3 duurzame kantoorgebouwen en 3 duurzame woningen. Op donderdag 31 maart kregen de winnaars hun Awards overhandigd.

Duurzaam Kantoorgebouw

V&R The Solar Company uit Heusden-Zolder, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het plaatsen zonnepanelen en isolatie, sleepte de Award Duurzaam Kantoorgebouw in de wacht. De jury loofde V&R voor haar inspanningen op het vlak van isolatie en compactheid. Het gebouw heeft een performante buitenschil waardoor de warmtevraag erg laag is. V&R kreeg extra lof toegezwaaid omdat het bedrijf een reeds geplaatste maar niet afgewerkte industriële betonskeletbouw kocht en die duurzaam afwerkte. Op die manier werd schaarse industriegrond op een uitstekende manier herbenut. Ook aannemer HSB Bokken (Bree) en architect Werkgroep Vormgeving (Hove) kregen voor dit bedrijf een verdiende Award.
De andere genomineerden – Hollandsch Huys en de nieuwe Provincietoren, beiden in Hasselt gesitueerd – werden ook geloofd om de manier waarop ze duurzaamheid een belangrijke plaats in het ontwerp van hun kantoorgebouwen gaven.

Duurzame Woning

Roel Plessers en Els Vandamme uit Beringen mochten de Award Duurzame Woning in ontvangst nemen. Samen met architecten Denc!-studio(Gent) en aannemer Horemans (Meeuwen-Gruitrode) bouwden zij een betaalbare woning – halfopen bebouwing – op maat van hun gezin aan de Heerbaan in Beringen. Plessers legde volgens de jury de juiste klemtonen, en wist met zijn compacte, juist georiënteerde woning (onder andere veel glas op het zuiden, bakstenen muur op het noorden) de basisbeginselen van duurzaam bouwen in zijn concept te integreren. Het lage K-peil van 13 kreeg een speciale vermelding van de jury. De woningen van Luc en Leen Geurts- Tack (Schulen) en Luc en Lizzy Vanderheyden-Moreau (Neerpelt) kregen van de jury een speciale vermelding voor hun inspanningen wat betreft het implementeren van duurzaam bouwen in hun woningen.

Meer info over de projecten – zowel winnaars als genomineerden – vind je op www.awardduurzaambouwen.be.

Ook interessant