Algemeen

Autoverzekeringen: wat is de trend van 2015?

Bij de komst van het nieuwe jaar deed Panasonic executive CEO Rob Bingler een aantal treffende voorspellingen over hoe zijn vakgebied, mobiliteit, het uitzicht van de autoverzekering verandert. De trends zijn vandaag volop in ontwikkeling en vormen inderdaad een almaar belangrijker facet bij het bepalen van je makelaar. Pricewise.nl, de auto verzekering vergelijker, brengt Binglers wijze woorden hier dan ook graag even in herinnering. Zij brengen drie voorname manieren aan waarop mobiliteit evolueert als dé trend voor autoverzekeringen in 2015.

1. Efficiëntie op het veld

Steeds meer verzekeringsbedrijven rollen vandaag mobiele netwerken, met name uit via hun agenten en experts. Dit laat een almaar persoonlijkere aanpak toe, terwijl verwerkingstijden aanzienlijk worden beperkt. Ook kunnen makelaars zo in veel meer verschillende contexten werken. Het algemeen resultaat is een veel efficiëntere en snellere afhandeling van verzekeringsproblemen.

2. Consumer control

Deze snelheid is iets waar consumenten al lang vragende partij voor zijn. Een crash is erg genoeg zonder eindeloos te moeten wachten op de verzekering. De mobiliteit van verzekeraars geeft de verzekerde zo dus meteen ook meer controle over zijn verzekering. Sommige makelaars werken zelfs al via formulieren-apps of laten elektronische betaling toe. Ook bereikbaarheid via sociale media neemt toe.

3. Telematica

In het zog van de toenemende mobiliteit is het niet enkel de consument die wint, maar ook de verzekeraar zelf. Een veelbelovend domein wat dit betreft, is dat van de zogenaamde Usage-Based Insurance of UBI. Een milde variant hiervan is bijvoorbeeld de kilometerverzekering. De mogelijkheden die moderne mobiliteit biedt op dit gebied zijn echter eindeloos en staan vandaag amper in hun kinderschoenen. Telematica en sensoren kunnen virtueel haast een totaalprofiel opmaken van wie jij bent als chauffeur. Zo krijgt de verzekeraar meer dan ooit de kans om als het ware een polis-op-maat te ontwikkelen.

Natuurlijk staan sommige ook argwanend tegenover het 'Big Brother' gehalte van deze laatste ontwikkeling. Toch lijkt het een onvermijdelijke richting voor de sector, die met de opkomst van de volledig automatische wagen ook met tal van nieuwe uitdagingen kampt. Op vandaag zijn de verantwoordelijkheden van bestuurder, automaker en zelfs informatici en/of (technologische) ontwikkelaars in deze context haast onontgonnen gebied. UBI is dan een noodzakelijke tool, minstens om dit gebied te verkennen.

Autoverzekeringen: wat is de trend van 2015?

Ook interessant


Build for Life