Verbouwen

Attentie: kankergevaar door asbest

Attentie: kankergevaar door asbest
Heb jij ook een dak van vóór 1998 met leien, eternitplaten of golfplaten? Dan is de kans groot dat je asbest in je woning hebt! Wist je dat België bekend staat als een asbestland? Asbest is een kankerverwekkende stof die vroeger vaak gebruikt werd in bouwmaterialen. Het gebruik van asbest werd verboden sinds de jaren 2000 in België toen men de schadelijke gevolgen ervan ontdekte. Het inademen van de asbestvezels kan namelijk ernstige schade aan je gezondheid toebrengen en leiden tot bijvoorbeeld longvlieskanker.

Gevaarlijk, maar er bestaat professionele hulp

Door de veroudering van bouwmaterialen komen de vezels los en bestaat de kans dat je deze stoffen inademt. Ook klusjes uitvoeren aan een dak waarin asbest verwerkt is, kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Zo kan je tijdens het reinigen van je dak met hoge druk ook asbestvezels inademen.

Je doet er dus goed aan asbesthoudende materialen zo snel mogelijk te laten verwijderen. Door wettelijke verplichten moet asbest door een professional worden verwijderd. Er moeten namelijk bepaalde veiligheidsmaatregelen worden gerespecteerd. Het is de bedoeling dat alle woningen in België tegen 2040 asbestvrij zijn. Wacht echter niet tot het te laat is en neem geen risico voor jouw gezondheid en die van jouw dierbaren.

Heb je een vermoeden dat ook jouw dak asbest bevat? Vraag dan op deze website een gratis analyse van je dak aan door een professional. De expert komt bij jou thuis, analyseert je dak en stelt je een passende oplossing voor wanneer er asbest blijkt aanwezig te zijn.

Asbest bij jou thuis herkennen

Vaak weten mensen niet of ze bij hen thuis asbesthoudende materialen hebben. Asbest is namelijk niet altijd zichtbaar met het blote oog. In elk van onderstaande materialen zit asbest verwerkt. Herken je één van deze toepassingen bij je thuis of heb je enige twijfel? Aarzel dan niet om vrijblijvend advies aan te vragen!



Hoe wordt asbest verwijderd?

De expert gaat erg zorgvuldig te werk bij het verwijderen van asbest. Eerst en vooral wordt aan de hand van een visuele diagnose vastgesteld of er al dan niet asbest aanwezig is. Vervolgens bakent men de veiligheidszone af volgens wettelijke normen.

Daarna worden de asbesthoudende materialen voorzichtig gedemonteerd met speciale kledij. De materialen worden dubbel en luchtdicht verpakt in aangepaste folie en afgevoerd in speciale containers.

Vervolgens wordt de oppervlakte grondig schoongemaakt met een aangepaste stofuizger met HEPA-filter. Zo worden eventuele vrijgekomen asbestvezels verzameld. Ten slotte wordt een controle uitgevoerd door een onafhankelijk erkend labo. Zij leveren een certificaat uit waarin officieel wordt vermeld dat de veiligheidszone terug veilig te betreden is.



Waarom asbest niet zelf verwijderen?

Zelf asbesthoudende materialen afbreken, kan ernstige schade aan je gezondheid berokkenen. Bovendien bestaat het risico dat de asbestdeeltjes zich verspreiden en zo ook bij je directe omgeving terechtkomen.

Het is dan ook ten stelligste aan te raden asbest te laten verwijderen door een gespecialiseerde asbestfirma. De expert leeft de voorgeschreven veiligheidsmaatregelen na zodat er geen risico op verspreiding van de asbestdeeltjes bestaat.

Gratis diagnose van je dak aanvragen

Heb je een vermoeden dat jouw dak asbest bevat? Neem dan geen enkel risico en vraag een gratis analyse van je dak aan op deze website. Je wordt gecontacteerd voor een vrijblijvende diagnose van je dak.

Ook interessant