Algemeen

Art Bolart van Conix geselecteerd voor Expo 2010

Architecte Christine Conix en beeldhouwer-designer Patrick Villas sluiten het rijtje af van zes ontwerpers die hun Arts Bollarts mogen voorstellen op de wereldtentoonstelling in Shanghai. Eerder al werden de Arts Bollarts van top desginer Nedda, avant-garde kunstenaar Dr. Hugo Heyrman, keramist Piet Stockmans en bestsellerauteur Marc Pairon weerhouden.

Bollart

De benaming ‘Bollart’ verwijst naar het toevoegen van een extra creatieve dimensie aan het authentieke ontwerp van de Antwerpse meerpaal. De zes gerenommeerde Belgische kunstenaars gaven vanuit hun creatieve achtergrond en visie elk een eigen invulling aan een typisch element uit de Antwerpse havenstad, na Rotterdam de belangrijkste van Europa.

Symboliek versus functionaliteit

Opvallend is dat architecte Conix de meerpaal gebruikt als symbolisch element, in tegenstelling tot kunstenaar-designer Villas, die het object meer benadert als een gebruiksvoorwerp.

Voor Christine Conix, ondermeer bekent van haar ontwerp voor het kantoorgebouw voor Umicore in Hoboken en de renovatie van het Atomium in Brussel, zijn de Antwerpse meerpalen een vertrouwt beeld. Vanuit haar kantoor aan de Cockerillkaai heeft ze immers zicht op de Scheldekaaien. Analoog aan haar ontwerp voor het Belgisch EU paviljoen op de wereldtentoonstelling geeft ze ook haar Art Bollart de dimensie van stedelijke clusters, een (on)georganiseerde samenhang van gebouwen en straten die het corpus van de stad vormen. Haar Art Bollart verwijst onder andere naar een kosmopool, zoals Brussel en Antwerpen, met een open verwelkoming voor alle culturen en nationaliteiten.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be

Ook interessant


Build for Life