Nieuwbouw

Arnhem ontdekt miljoenentekort op nieuwbouw

De gemeente Arnhem heeft een tekort ontdekt van 20,7 miljoen euro bij de bouw van het nieuwe stationsgebied. Duurdere grondexploitatie en de aanleg van een ondergronds afvalsysteem zijn enkele oorzaken. Het miljoenentekort heeft echter een veelvoud aan oorzaken, aldus een gemeentewoordvoerster donderdag.

Het Arnhemse stationsgebied ondergaat een grootscheepse verbouwing. Er komen een nieuw stationsgebouw, twee kantoortorens, winkels, een grote ondergrondse parkeergarage en een transferhal, een overstappunt voor het openbaar vervoer. Een deel van het project is al gerealiseerd.

De kosten bedroegen oorspronkelijk 550 miljoen euro maar vallen nu dus zeker 20 miljoen euro duurder uit. Zo moet er voor 1,4 miljoen euro een windscherm worden gebouwd en valt de bouw een Ondergronds Afval Transport (OAT) fors duurder uit. Verder vallen de opbrengsten uit kantoorverhuur vermoedelijk lager uit. De gemeente kampt verder nog met een tekort van 6,5 miljoen euro bij de bouw van de transferhal.

Arnhem wil ondanks het tekort doorgaan met de bouw. Het gemeentebestuur doet een greep in de reserves om het tekort te dekken. Volgens verantwoordelijk wethouder S. van Bodegraven beschikt de stad over voldoende reserves.

De gemeenteraad is geschrokken over het tekort. Volgende week buigt de raad zich over het Plan Rijnboog, een ander nieuwbouwproject in de Arnhemse binnenstad. Met dat project is meer dan 1 miljard euro gemoeid.