Architectuur

Architectuurjaar Rotterdam nu echt begonnen

Burgemeester Ivo Opstelten heeft donderdagavond de officiële aftrap gegeven voor het architectuurjaar. Hij deed dat door een paarse bouwhelm op te zetten tussen de bouwwerkzaamheden voor het nieuw te bouwen Centraal Station.

Een jaar lang houdt de stad tentoonstellingen, rondleidingen en speciale evenementen rond bijzondere gebouwen en plekken. Het college van burgemeester en wethouders gaf 2007 deze titel mee.

Veertig projecten als de Erasmusbrug, de kubuswoningen en het Groothandelsgebouw staan of in paars licht of zijn (deels) ingepakt. In de vijver van het Nederlands Architectuur instituut (NAi) drijven paarse ballen en eendjes. Dit jaar vindt eveneens de derde editie van de International Architecture Biënnale Rotterdam plaats en bouwt Follydock fantasiebouwwerken op Heijplaat.

Terwijl Rotterdam zich uitgeroepen heeft tot de architectuurstad van het land, vragen steeds meer kenners zich af of de stad dit predikaat nog wel verdient. De reputatie die Rotterdam heeft opgebouwd, werd in de jaren tachtig versterkt door stedelijke projecten als de Kop van Zuid, het hoogbouwbeleid, de komst van architectuurinstellingen en de vestiging van veel gerenommeerde architectenbureaus.

Vakmensen noemen de titel nu niet meer vanzelfsprekend. Volgens hen worden er onvoldoende hoogwaardige gebouwen neergezet en maakt de stad te weinig gebruik van de beroemde creatieve bureaus die Rotterdam huisvest.

"Ondanks incidentele architectonische hoogstandjes lijkt het erop dat het Rotterdamse architectuurklimaat de kracht en uitstraling van weleer heeft verloren", stelt het Architectuur Instituut Rotterdam (AIR), dat daarom later dit jaar een internationaal vakdebat houdt.

Een gedetailleerd programma is te vinden op rotterdam2007.nl.