Architectuur

Architect aansprakelijk voor schade discotheek

Architectenbureau Van Santvoort is grotendeels aansprakelijk voor de bouwkundige gebreken aan de voormalige discotheek Liberty in Deurne. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch deze week bepaald, schrijft het Eindhovens Dagblad. De hoogte van het schadebedrag dat het bureau moet betalen zal in een andere procedure worden vastgesteld. De zaak loopt inmiddels al tien jaar.

Volgens de advocaat van de eigenaar van de discotheek, de familie Van den Eijdens, gaat het om een miljoenenbedrag. Van Santvoort zou voor ongeveer 63 procent daarvan moeten opdraaien.

Het architectenbureau heeft nog de mogelijkheid om tegen het arrest in cassatie te gaan. Dit houdt in dat de Hoge Raad de hele juridische procedure dan doorlicht op fouten.

In de langslepende juridische procedure speelde vooral de vraag wie aansprakelijk is voor de schade die was ontstaan door fouten met een verdiepingsvloer, voegen en geluidisolatie.

Het hof komt mede op basis van een deskundigenrapport tot de conclusie Van Santvoort wel degelijk medeverantwoordelijk is voor de fouten. Het gerechtshof rekent hem echter niet alle fouten aan, omdat ook Van den Eijnden zelf en de aannemer op onderdelen verantwoordelijk zijn.

Van Santvoort en diens advocaat waren niet bereikbaar voor commentaar.

Op de foto: Het pand van de voormalige discotheek Liberty in Deurne is nu in gebruik als meubelzaak.