Architectuur

Architect PPKS genoemd in zaak vastgoedfraude

De Nederlandse hoogbouwarchitect René S. , partner bij het Amerikaanse architectenkantoor PPKS, heeft bekend voor miljoenen euro’s zwart geld via Spanje en Engeland te hebben witgewassen. Hij deed dat in opdracht van de voormalige Bouwfonds-directeur Jan van V., hoofdverdachte in de vastgoedfraude.

Dit blijkt uit verklaringen van René S. bij justitie, die door de Volkskrant zijn ingezien. De in Amerika woonachtige architect wordt ook verdacht van valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie. Niet eerder kwam een Nederlandse architect voor in een grootschalig fraudeonderzoek. De malafide praktijken van de architect doken op in de zogenoemde Klimopzaak. Hierin staan fraude en corruptie rond vastgoed van het Philips Pensioenfonds en het Rabo Bouwfonds centraal.

S. werd in maart dit jaar aangehouden op Schiphol. Hij verklaarde een rol te hebben gespeeld in een grootscheepse witwasoperatie, waarin de voormalige Bouwfonds-topman de initiatiefnemer was. Hij kreeg miljoenen euro’s toegespeeld, en moest deze via valse facturen doorbetalen aan andere bedrijven, onder meer in Londen en Barcelona. ‘Van V. zei in die gevallen, wij hebben een goed project, wij kunnen wel wat delen. Bouwfonds heeft een goede winst en wij delen ook mee in die winst’, aldus S. tegenover justitie. De architect liet zich betalen op zijn persoonlijke bv, en niet via het Amerikaanse architectenkantoor PPKS, waar hij partner is.

René S. geldt in Nederland als wolkenkrabberspecialist bij uitstek. Hij tekende de torens van het Eurocenter aan de Amsterdamse Zuidas.

Ook interessant