Nieuwbouw

Archeologische site wijkt voor luxe vastgoedproject

In de Libanese hoofdstad Beiroet zijn enkele archeologische overblijfselen vernietigd om plaats te maken voor een vastgoedproject. Archeologen zijn verontwaardigd omdat ze de overblijfselen beschouwen als de resten van een Fenicische scheepswerf. Volgens de minister van Cultuur klopt dat niet.

"Ik ben verontwaardigd. Ik begrijp niet hoe een site van 3.000 jaar in anderhalf uur verpulverd kan worden", zegt Martine Francis, een van de archeologen die de afgelopen maanden van leer trokken tegen het immobiliënproject.

Volgens haar omvatte de site in het centrum van Beiroet dokken voor Fenicische schepen uit de 5e of 6e eeuw voor Christus. Minister van Cultuur Gaby Layyoun die de vernietiging van de site toestond, betwist dat. "Uit de bevindingen van een wetenschappelijk comité van Libanese archeologen en internationale deskundigen blijkt dat de site geen enkele historische waarde heeft", zegt hij.

Zijn voorganger had nochtans nog andere plannen voor de site. Hij wou ruim 1000 vierkante meter omvormen tot een archeologisch park en de constructie van een van de drie torens in het project aanpassen. Maar volgens Layyoun baseerde hij zich op een foute studie.