Nieuwbouw

Archeologisch onderzoek remt grondaankoop door ontwikkelaars

Ontwikkelende bouwbedrijven en projectontwikkelaars stellen grondaankopen uit totdat bekend is of er archeologische vondsten in de bodem zitten. Dit staat in het rapport Verantwoordelijkheid door medezeggenschap, een evaluatie van de Wet archeologische monumentenzorg (Wamz).

De Wamz, die in 2007 van kracht werd, bepaalt onder meer dat archeologie tot de ruimtelijke ordening behoort en dat degene die het zogenoemde bodemarchief verstoort de kosten voor archeologisch onderzoek betaalt. In de praktijk komt het er op neer dat gemeenten bij bouwplannen een archeoloog inhuren en de kosten van het onderzoek in rekening bij de projectontwikkelaar of ontwikkelende bouwer brengen. Deze wijzen de verantwoordelijkheid voor archeologie niet van de hand, maar voelen zich bij de besluitvorming over wat wel en niet onderzocht moet worden buitenspel gezet.

Ook vinden ze de kosten voor het onderzoek te hoog. Deze kunnen volgens NVB en NEPROM oplopen tot 5.000 euro per nieuwbouwwoning. NVB en NEPROM stellen daarom voor de Wamz te wijzigen. In de aangepaste wet moet geregeld worden dat de ontwikkelaar vroegtijdig bij het archeologisch onderzoek betrokken wordt.

Gebaseerd op: Cobouw