Nieuwbouw

Archeologen weten te weinig over archeologievriendelijk bouwen

Archeologen en archeologisch adviseurs hebben onvoldoende kennis van de mogelijkheden voor archeologievriendelijk bouwen om opdrachtgevers en gemeenten van een gedegen advies te kunnen voorzien. Dit komt naar voren uit een onderzoek van de Vrije Universiteit onder professionals in de archeologie.

Voor archeologische vindplaatsen geldt sinds 1992 het verdrag van Malta, waarin staat dat bij bouwprojecten gestreefd moet worden naar zoveel mogelijk behoud van archeologie. Waar mogelijk moeten archeologische resten op de plaats zelf behouden blijven. Toch is het voor veel archeologen lastig om te bepalen welke mogelijkheden hiervoor bestaan. Slechts 10% van de archeologen geeft in het onderzoek aan voldoende kennis te hebben om bouwpartners volledig te kunnen adviseren over archeologievriendelijk bouwen.

Juist de processen waar weinig over bekend is, blijken verantwoordelijk te zijn voor de grootste verstoringen. Het gaat hierbij onder meer om verlaging van het grondwaterpeil, verzakking en zetting, en verblauwing van de grond.

Gebaseerd op: Cobouw