Verbouwen

Archeologen aan het werk in Sint-Romboutskathedraal

In de Sint-Romboutskathedraal is de provincie Antwerpen deze week gestart met instandhoudingswerken. Vanaf maandag 11 februari wordt de vloer in drie koorkapellen opengebroken en opnieuw aangelegd. Daarbij wordt er voor de eerste keer ook een archeologisch onderzoek uitgevoerd in de kathedraal. De werken zullen 6 maanden in beslag nemen. Gedurende de ganse periode blijft de Sint-Romboutskathedraal toegankelijk voor het publiek.

Deze werkzaamheden dienen om verval van het interieur tegen te gaan. Dit was hoognodig, want de laatste aanpassing aan het interieur dateert uit de 18de eeuw. In deze fase gaat om bouwkundige werken en de restauratie van natuurstenen en gipsen beeldhouwwerk. De totale kost voor de restauratie en het archeologisch onderzoek bedraagt 320.000 euro.

Grafkelders
De vloeren van drie koorkapellen zijn verzakt en worden gerestaureerd. In totaal wordt 90m² vloer opengebroken. Vroeger werden belangrijke personen in de kerk zelf begraven. De kans bestaat dat bij deze graafwerken oude graven worden blootgelegd. Daarom schakelt de provincie ook archeologen in om een wetenschappelijk onderzoek te voeren. Het gaat om het eerste archeologisch onderzoek ooit in de kathedraal van Mechelen.

Naast de vloer worden de gipsen en natuurstenen beeldhouwwerken onder handen genomen. Metalen onderdelen krijgen een anti-roestbehandeling, houten beelden krijgen een behandeling tegen houtwormen en ook een klein gedeelte van het dak wordt hersteld. Al deze werken zijn een voorloper van grote restauratiewerken in het interieur van de Sint-Romboutskathedraal die afgerond moet zijn in 2025.

Ook interessant