Arcadis helpt Antwerpen klimaatambities waar te maken

  BE   27 juni 2019 Bron: Arcadis
Arcadis helpt Antwerpen klimaatambities waar te maken
De stad Antwerpen schakelt een versnelling hoger in de energietransitie en doet beroep op studie- en adviesbureau Arcadis om de overkapping van de ring te gebruiken als hefboom om CO2neutraal te zijn tegen 2050.

De Stad Antwerpen wil met het overkappen van de ring niet alleen de leefbaarheid verhogen en de mobiliteit verbeteren, maar ook maximaal inzetten op de energietransitie. Ze doet daarom beroep op ontwerp- en adviesbureau Arcadis om samen met AgenceTer, TVK, Ingenium en IBM een ruimtelijk concept te ontwerpen om het water- en energiesysteem van de stad toekomstgericht te optimaliseren.

De studie en het ontwerp zullen een beter inzicht geven in de huidige en toekomstige water- en energiehuishouding van de stad en de impact van en op de nieuwe ringinfrastructuur, en zo een helder kader creëren voor investeringen, ontwerp- en beheerkeuzes in de komende decennia.

Tine Ostijn, expert Energietransitie bij Arcadis: “Met deze water- en energiesysteemstudie draagt Arcadis bij aan de realisatie van de klimaatambities van de stad Antwerpen om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. We moeten de opportuniteiten en kansen benutten die er nu bestaan om samen met de heraanleg van de Ring ook het water- en energiesysteem in deze omgeving toekomstgericht en duurzaam om te vormen. Door de positie van de Ring midden in de stad is dit gebied uitermate geschikt om een centrale rol te vervullen in het water- en energiesysteem van de stad en kunnen heel wat omliggende stadswijken gekoppeld worden aan nieuwe, klimaatvriendelijke water- en energienetwerken. De ambities zijn hoog, want naast innovatie en duurzaamheid, wordt ook veel belang gehecht aan de ruimtelijke kwaliteit en de landschappelijke integratie van deze systemen in de omgeving. Door slimme ontwerpoplossingen wordt het nuttige aan het aangename gekoppeld. We kijken ernaar uit om samen met onze experten, die meewerken aan de ontwerpen van de overkapping, te kunnen bijdragen aan het verduurzamen van de stad en een verbetering van de levenskwaliteit van de Antwerpenaren.”

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo