Algemeen

Antwerpse Musea openen opnieuw de deuren

Antwerpse Musea openen opnieuw de deuren
Foto: DIVA’s Kluis © DIVA / foto Sven Coubergs
Nu de Nationale Veiligheidsraad een algemene heropening van de musea heeft mogelijk gemaakt, bereiden de Antwerpse musea zich voor op een geleidelijke heropening. Vanaf 18 mei kunnen bezoekers opnieuw genieten van de vaste collecties en tijdelijke expo’s van Museum Mayer van den Bergh, Middelheimmuseum, Rubenshuis, Letterenhuis, Museum Vleeshuis, MAS, Red Star Line Museum, Museum Plantin-Moretus, Maagdenhuis, DIVA en FOMU. Bovendien worden de expo’s van Stephan Vanfleteren in het FOMU en Cool Japan in het MAS op algemeen verzoek verlengd. Uiteraard komt de veiligheid voor bezoekers en personeel op de eerste plaats. Er wordt een maximaal aantal bezoekers toegelaten en iedereen moet vooraf online een ticket kopen om toegang te krijgen in alle veiligheid.

Na de versoepeling van de richtlijnen in de strijd tegen het coronavirus zullen de Antwerpse musea opnieuw bezoekers kunnen verwelkomen in de permanente presentaties en tijdelijke tentoonstellingen, zij het onder strikte voorwaarden, maar zonder aan kwaliteit in te boeten.

Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud: “We zijn enorm blij dat onze musea eindelijk weer open gaan, ook al is het in beperkte mate. Veiligheid is hier onze topprioriteit. Onze museumteams hebben zich dan ook met man en macht voorbereid om hun collecties en presentaties op een veilige en toch kwalitatieve manier opnieuw toegankelijk te maken voor individuele bezoekers. Onze inwoners en bezoekers zullen na een lange isolatie opnieuw kunnen genieten van een veilige onderdompeling in de wereld van kunst en cultuur in de Antwerpse musea.”

Heldere afspraken en maatregelen

Vanaf 18 mei 2020 mogen de musea opnieuw individuele bezoekers ontvangen. De jarenlange ervaring met begeleiding van bezoekersstromen zorgt ervoor dat dit op een kwalitatieve en veilige manier kan gebeuren. Er zal een maximum aantal bezoekers worden toegelaten. In elk museum is dat maximum 1 bezoeker per 15 m². Dit vertaalt zich in een maximaal aantal bezoekers per museum per tijdsblok.

Alle bezoekers moeten hun tickets online in voorverkoop kopen via de websites van de musea, ook mensen met kortingpassen. In een eerste fase kunnen er vanaf donderdag 14 mei om 13 uur tickets gekocht worden voor bezoeken tot en met 7 juni. De mogelijkheden voor rondleidingen, groepen, schoolbezoeken en evenementen komen in een latere fase aan bod. Mensen die hulp nodig hebben bij het online boeken kunnen op de website van elk museum een stappenplan terugvinden.

De musea controleren de bezoekersstroom ter plaatse door mensen druppelsgewijs binnen te laten en volgens een vast parcours door de presentaties te leiden. Op die manier kunnen de regels van de social distancing gerespecteerd worden.

De wandelboulevard en het dak van het MAS, de tuin van Museum Plantin-Moretus en De Loods, de presentatie ‘Veldwerk’ en de toren van het Red Star Line Museum zijn tijdelijk niet vrij toegankelijk, bezoekers hebben ook een online ticket nodig om deze ruimtes te bezoeken.

Uiteraard volgen de musea nauwgezet de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad over gedrag in openbare ruimtes en passen deze actief toe. Bezoekers krijgen sowieso de kans om voor en na een museumbezoek de handen te ontsmetten. De effectiviteit van deze maatregelen wordt actief opgevolgd per museum. Zij kunnen dagelijks bijgestuurd of aangepast worden indien nodig.

Wat is er te zien

De stad Antwerpen beschikt met zijn elf musea over een schat aan kunstverzamelingen. Elk museum herbergt een bijzonder rijke en diverse kunstcollectie met voor iedere bezoeker wat wils, ongeacht zijn of haar smaak. Dankzij het uitgebreide aanbod aan permanente presentaties kan iedereen in de Antwerpse musea terecht voor een leuke uitstap, een fijne portie cultuur of voor een moment van rust.

Expo’s die doorlopen of verlengd worden

Bezoekers kunnen vanaf 18 mei daarenboven genieten van unieke tijdelijke tentoonstellingen. Vanaf de heropening van de musea lopen een aantal expo’s nog door of worden verlengd.

Meesterverzamelaars Florent van Ertborn en Fritz Mayer van den Bergh verwelkomen de bezoekers in het Museum Mayer van den Bergh met hun verhaal over passie, gedrevenheid en schoonheid in de expo ‘Madonna ontmoet Dulle Griet’. En het Red Star Line Museum toont met de presentatie ‘Veldwerk. Vluchtverhalen uit Antwerpen’ de verhalen van recente vluchtelingen aan de hand van videofragmenten, memorabilia en tekeningen.

Dankzij de intense samenwerking met verschillende partners worden ook twee expo’s verlengd: ‘Cool Japan’ neemt de bezoeker in het MAS mee in de wereldwijde fascinatie voor de Japanse beeldcultuur. Reeds 90.000 mensen brachten een bezoek aan de indrukwekkende expo en dompelden zich onder in de Japanse kunst. Het FOMU verlengt eveneens de overzichtstentoonstelling ‘Present’ van Stephan Vanfleteren die al meer dan 125.000 bezoekers mocht ontvangen.

In de buitenlucht

Het Middelheimmuseum als kunstpark biedt de bezoekers de mogelijkheid om in openlucht te genieten van talloze kunstwerken. Ook hier worden maatregelen getroffen om het bezoek zo veilig en kwalitatief mogelijk te maken.

Binnenkort

Op voorwaarde dat de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus een gunstig verloop kent, maken de Antwerpse musea in een volgende fase bekend welke nieuwe expo’s op korte of middellange termijn in alle veiligheid kunnen openen.

Praktisch

  • Musea stad Antwerpen openen onder strikte voorwaarden officieel vanaf maandag 18 mei. (Met uitzondering van DIVA en Maagdenhuis is maandag de reguliere sluitingsdag van de musea. Dit betekent dat bezoekers mits online ticket op maandag 18 mei in DIVA en Maagdenhuis terecht kunnen en vanaf dinsdag 19 mei ook in alle andere Antwerpse musea. )
  • Tickets zijn enkel vooraf te koop via de websites van de musea vanaf donderdag 14 mei om 13 uur. In een eerste fase worden tickets verkocht voor bezoeken tot en met 7 juni 2020.

Ook interessant


Build for Life